Георги Георгиев – Стъкларя е сред новите осем обвинени за аферата “Хемусгейт”. Силно е Ломското присъствие в схемата, по която са били източени близо 60 млн. лв.

Сред обвинените е и Иван Георгиев, който също е от крайдунавския град.

Припомняме, че именно там е регистрирана и счетоводната къща, която също има участие в аферата.

Сред новите обвинени са управители на фирми и техни пълномощници, които са взели пари за строежа на АМ “Хемус”, в последствие изнесени с чували. Обвинението е за пране на пари.

Обвиненият Георги Георгиев -Стъкларя и задържаният Борислав Колев

Обвинените са били част от верига – една компания получава пари за строежа на магистралата и ги прехвърля на друга, като възлага изпълнението.

Новите обвинения идват почти година, след като бе задържан Борислав Колев, сочен че с чували е изнесъл близо 60 млн. лв., платени за магистралата с помощта на подставени лица.

Именно Колев твърди пред магистратите, че  Георгиев го е придружавал при тегленето на парите от столична банка, които понякога били и 6-цифрени суми в кеш.

След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назовава в съдебната зала, но твърди, че го е казал на разследващите.

Разследване на “Зов нюз” и “Ломпрес” показва, че Георгиев и Колев са партньори в бизнеса и семейни приятели от дълги години.

хемусгейт

Георгиев и Колев със семействата си на почивка. Снимката е от 2019г. и е публична в профила на Георгиев във “Фейсбук”

Кой е Георги Ганчев Георгиев от Лом по прякор Стъкларя

Георги Георгиев, снимка “Фейсбук”

Името на скандалния ромски бос от Лом нашумява още през 2016г., когато от офисите и дома му са иззети златни накити на стойност около 500 000 лева, документация и компютри.

Претърсванията са извършени в хода на специализирана операция на главна дирекция “Борба с организираната престъпност” .

Те са свързани с акция  срещу  “престъпна група за данъчни измами”, като  обект на разследването са строителните фирми “Агромах” ЕООД и “Пътища Пловдив” АД.

Схемата с данъчните измами – основа на аферата “Хемусгейт”

През 2016г. от съобщение на прокуратурата става ясно, че “Агромах” ЕООД и “Пътища Пловдив” АД регистрирали дъщерни дружества, участващи като техни подизпълнители при изграждане на инфраструктурни обекти. “Буферните” фирми са  “Кейт пласт” ЕООД и “Кейт транс гео” ЕООД и са свързани с Георгиев.

Именно тези дружества осигуряват документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на фирмите от строителните групи. “Кейт пласт” ЕООД и “Кейт транс гео” ЕООД са регистрирани в София на ул. “Раковска” 125. Адресът за кореспонденция обаче е в Лом на ул. “Лудовико Миланези” 2.

Фирмите – “буфери” не са на името на ромския барон.

Първата е била регистрирана на името на майка му Кева Александрова Ганчева, като в края на 2015г. е продадена на лице от Сливен.

Втората фирма е регистрирана на името на съпруга на дъщерята на Георгиев – Ачко Ачков.

Гошко Стъкларя живее в разкош

Проверка в търсачката на BIRD показва, че към месец август 2021 г. “Кейт пласт” има задължения към хазната в размер на колосалните  21 088 367,76 лв.

Другата фирма -“Кейт транс гео” има над 3 200 000 лв. данъчни задължения.

Според  разследването на прокуратурата през 2016 г., буферните дружества ползват документален поток от друга група фирми с характеристиката на “липсващи търговски”,

регистрирани са на хора с нисък социален статус, а целта е да работи създадената схема на данъчна измама.

Имущество на Стъкларя обаче е върнато, твърдят близки до него хора.

Освен това ромският бос, посочен от приятеля си Колев като автор на схемата “Хемусгейт” и в момента изпълнява обекти на МРРБ, свързани със строителството на магистрали:

“Крепят го сериозни хора. Той не е спирал да работи и дори в момента участва в тези 400-500 млн., които държавата дължеше, защото и на него дължи държавата пари. Той си работи с неговата фирма иначе подизпълнителите си ги сменява редовно.“, твърдят нашите източници.

Те разказват още, че съвсем скоро предстои изцяло прекратяване на аферата за създадената схема на данъчна измама.

“То няма начин да няма, защото там има едни други свързаности, за които не е добре да се говори, но те са публична тайна. Така че Георгиев е оправдан напълно и не очаквайте и по новите неща нещо да се случи, колкото и да има напъни. Докато е тази прокуратура и тази съдебна система нищо няма да се случи, и за това има застой”, разказват още източниците.

Георгиев в момента е в София, но има семейно жилище в Лом и строи още една къща-палат в ромския квартал “Младеново”.

Георгиев е разпитван по аферата “Хемусгейт”, но не е привлечен като обвиняем близо година след задържането на Борислав Колев. Обвиненията срещу него са едва от вчера 25.10.2022г.

Стъкларя в началото на своя бизнес

Припомняме, че парите за  АМ “Хемус” са носени в чейндж бюро в София, след като са били теглени от банката.

От чейндж бюрото са били транспортирани до офиса на фирма “Булстрой груп ИГ”, която е част от схемата, по която сумите са минавали от АПИ към 5-те кухи дружества, от чиито сметки са теглени.

Борислав Колев заяви пред съда, че помага на разследването. Адвокатът му посочи, че Колев е разказал и за друг човек, замесен в схемата. При тегленето на парите с него бил и Георги Георгиев от Лом. Двамата носили саковете в чейндж бюрото на бул. “Христо Ботев”, а после мъж с малко име Иван ги отнасял в Благоевград. Георгиев е разпитван като свидетел, но не е обвиняем. Данни от мобилните оператори показали, че Борислав Колев е бил в банката с пълномощниците на кухите дружества, после в района на чейндж бюрото, а след това и в Благоевград.

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Борислав Колев не е ясно от какво престъпление са генерирани 53-те милиона лева, които са изпрани.