Христо Савев, собственик на голяма строителна фирма и обвиняем по делото “Хемусгейт” е финансирал с 23,4 млн. лв. придобиването на луксозния „Макси парк хотел и спа“  във Велинград, показа съвместно разследване на BIRD.BG, “Зов Нюз” и “Благоевград Нюз”. Сред обвиняемите за кражбата на десетки милиони през “ин хаус” процедури е и младежки лидер на ДПС.

Информацията, че с част от парите за магистрала “Хемус” е купен хотел беше огласена на два пъти пред медиите от вътрешния министър Иван Демерджиев, който обаче не даде повече подробности.

По темата мълчи и Прокуратурата, която съобщи за нови обвинения, без да даде подробности.

Сайтът Медияпул разполага с имената на обвинените и публикува техните инициали: Х.С., В.В., М.П., П.Б., Д.Г., Т.Я., Г.Г. и Е.К.

Деветият обвиняем е бившият футболен съдия Борислав Колев, известен като „Човечецът“. Той беше задържан преди няколко месеца, но впоследствие освободен под домашен арест. За Колев е известно, че е ортак с племенник на кмета на Симитли, знаково лице на ГЕРБ.

Схемата, разнищена от МВР миналата година, проследява само част от парите, раздадени от Автомагистрали АД по т.нар. ин хаус процедура – 84 милиона лева аванс за фирмата “Водно строителство – Благоевград” АД.

След като получава парите, “Водно строителство” прехвърля 60 млн. лв. на т.нар. буферна фирма “Бул строй груп ИГ”, която на свой ред ги раздава на няколко “липсващи търговци”. Пълномощници на липсващите търговци теглят парите на каса в Интернешънал Асет Банк в “сакове и чували”. Те ги предавали на Борислав Колев, който заяви, че ще сътрудничи на разследването и знае кои са следващите по веригата.

От известното дотук става ясно, че едни 24 млн. лв. от 84 млн. са останали във “Водно строителство”. Разследването ни установи, че приблизително същата сума – 23,4 млн.лв. е инвестирана в покупката на луксозен спа хотел във Велинград от обвиняем по делото.

Кои са обвиняемите?

Стъпвайки върху оскъдната информация от държавното обвинение и разкритията за аферата, направени в предишно разследване на BIRD.BG и “Зов Нюз”, екипът ни разшифрова еднозначно имената на седем от обвиняемите. Всички те са свързани с фирми, получили пари по т.нар. “ин хаус” процедури, буферните фирми, през които са минали парите, или са упълномощени от крайните фирми да изтеглят парите на каса. Става дума за следните лица:

 1. Христо Савев

  Х.С. = Христо Савев от „Грома Холд“ (бивша „Агромах“), свързан с “Европейски пътища” АД, където собственик е неговата майка Анка Савева. “Европейски пътища” АД е получила от държавната “Автомагистрали” АД аванси от 144,6 милиона лв. от общо договорени 324 млн. лв.

 2. Виктор Велев

  В.В. = Виктор Велев, собственик на “Водно строителство – Благоевград” АД и управител на фирми, свързани със Савев.  “Водно строителство – Благоевград” е получила от държавната “Автомагистрали” АД 84,1 милиона лева.

 3. Маргарита Попиванова

  М.П. = Маргарита Попиванова – управител на “Европейски Пътища” и “Водно строителство – Благоевград”.

 4. П.Б. = Павел Божилов, собственик на буферната фирма “Бул строй груп ИГ”, към която са преведени около 60 милиона лева. Тази фирма е била собственост на покойния бивш собственик на “Агромах” Методи Бачев.
 5. Г.Г. = Георги Георгиев от Лом, бизнесмен известен като “Стъкларя”, посочен от Борислав Колев като организатор на схемата с малоимотни лица, теглили пари на каса.
 6. Д.Г. = Данаил Георгиев – член на политическия съвет на ПП “Евророма”, теглил на каса 13,3 милиона лева.
 7. Тома Янков

  Т.Я. =  Тома Янков – лидер на младежкото ДПС в Мездра /и племенник на председателя на ПП “Рома” Тома Томов/, теглил на каса около 12 млн. лв.

Освен това е известно от предишно наше разследване, че починалият малоимотен гражданин Красимир Митриков е изтеглил на каса 18,6 милиона лв. Изглежда все още не е привлечен като обвиняем наркозависимият Георги Шкендов, който като пълномощник на две фантомни фирми е изтеглил на каса 11 млн. лв.

Вместо магистрала – петзвезден хотел

Екипът ни провери имотните партиди на всички обвиняеми лица, както и партидите на техните фирми. Така достигнахме до информацията, че фирма на Христо Савев е финансирала с 23,4 млн. лева заем придобиването на спа-хотела “Макси” във Велинград.

Сделката е станала през април 2021 г., а сумата е съпоставима с остатъка от 24 млн.лв., след като “Водно строителство – Благоевград” получава 84 млн. от Държавата и превежда 60 млн. на буферната фирма.

ММ Хотелс купува от Макси-1 хотела за 23,4 млн.лв.

 

За придобиването на хотела са използвани две новосъздадени фирми. На 02.02.2021 в Сандански е учредена фирмата “ММ Хотелс” АД, в която основен акционер е “И.Г. Турс” на Арбен Караджа, известен хотелиер. Миноритарен дял записва и неговия син Дан Караджа.

На 25.02.2021 г. Христо Савев учредява ФИХБ ЕАД, в която е едноличен акционер. Управители на фирмата стават Виктор Велев и Даниела Тодорова.

Христо Савев е едноличен акционер във ФИХБ EАД, която е декларирана като „микропредприятие“.

Две седмици по-късно, на 15.03.2021 г. “Европейски пътища” АД, която е собственост на майката на Савев, влиза в УС на “ММ Хотелс”. Тя е представлявана от обвиняемата Маргарита Попиванова.

Микропредприятие кредитира хотел с 23,4 млн. лв.

На 23.03.2021 г. “ММ Хотелс” плаща 23 402 290 лв. за сградите на  „Макси парк хотел и спа“ на предишния собственик “Макси – 1” АД, а на 14.04.2021 “ММ Хотелс” учредява ипотека в полза на ФИХБ ЕАД за същата сума. От справките в Имотния регистър става ясно, че ФИБХ ЕАД на Савев се явява кредитор на “ММ Хотелс” на Караджа.

Произходът на тези 23,4 милиона на ФИХБ, предоставени като заем на “ММ Хотелс” не може да се проследи в подробности, тъй като Савев е декларирал, че фирмата му е микропредприятие и така е избегнал подаването на подробен годишен финансов отчет.

ФИХБ на Христо Савев финансира сделката за хотела с 24,3 млн. лв. заем и получава ипотека върху сградите.

При регистрацията на фирмата е записан първоначален капитал от 50 000 лв., внесен от Савев в Интернешънал Асет Банк, свързвана със сикаджийския бос Младен Михалев – Маджо. Именно от клон на тази банка са изтеглени парите от Хемусгейт и изнесени в  чували в неизвестно направление.

В ГФО на ФИХБ, подаден в Агенцията по вписванията за 2021 г. се вижда само баланс, в който са осчетоводени 25 милиона лв. собствен капитал и 24,385 милиона дълготрайни активи. Не е известно кога и по какъв начин капиталът се е вдигнал от 50 000 на 25 млн. лв.

Очевидно е, обаче, че влизането на “Европейски пътища” АД в управата на “ММ Хотелс” има за цел да се осъществява контрол, докато заемът от 23,4 милиона лева, предоставен на “ММ Хотелс”, бъде издължен.

Обвиняемата Попиванова представлява Европейски пътища в УС на новия собственик на хотел Макси.

Репортер от „Благоевград Нюз“ в продължение на два дни прави опити да се свърже с Христо Савев, но той не отговаряше на обажданията. Опитите ни да го намерим и в офисите на “Грома холд” също удряха на камък, а служители отговаряха, че го няма и не могат да ни свържат.

Подобен бе и опитът ни да се свържем с другия привлечен обвиняем Виктор Велев, който също не отговори на обажданията ни.

Правото им на отговор е запазено, като те могат да се свържат с нашия екип по всяко време.

Арбен Караджа е едър бизнесмен, собственик на 5-звездния спа хотел „Медите“ в Сандански, на мола в града и редица строителни фирми. От 2020 г. той е председател на  Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Арбен Караджа

Новината, че неговата фирма е купила „Макси парк хотел и спа“ беше обявена в медиите на 15 март 2021 г., тоест преди реално да бъде изповядана сделката, която е сключена на 23 март. Още тогава Караджа твърди, че инвестицията била голяма и включвала също така обновяване на базата – СПА-зоната, апартаментите и ресторантите на хотела.

Обновяването изисква време и средства, което сочи, че договорка за продажбата и финансови потоци за ремонта е имало дълго преди да се конкретизира сделката. От друга страна и “ММ Хотелс” на Караджа и финансиращата “ФИХБ” на Савев са създадени малко преди трансфера на собствеността на хотела.

Репортер от „Благоевград Нюз“ не успя да се свърже с Караджа. Опитите ни да се свържем с него, чрез телефоните на хотелите му „Макси“ и „Медите“ се оказаха неуспешни. Служителите обясняваха, че това са номера за резервации. Търсихме го и на номера на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, на който отговори дама, която не пожела да се представи, но се информира по какъв повод търсим Арбен Караджа, след което ни насочи да го търсим на телефоните в хотел “Медите”, от където вече ни бяха заявили, че няма как да ни свържат.

Младежки лидер на ДПС е обвиняем

Сред обвиняемите по делото е Тома Янков, лидер на младежката организация на ДПС в Мездра. Той е изтеглил на каса около 12 млн. лв. в качеството си на пълномощник на кухата фирма “Левента 90”.

Тома Янков като лидер на младежката организация на ДПС в Мездра,

Парите са преведени на “Левента 90” от буферната фирма “Бул Строй Груп ИГ”.

Репортер на “Зов Нюз” издири телефона на Тома Янков, но той не пожела да отговори на въпросите ни: “Нито е удобно, нито е моментът”, каза Янков и затвори телефона.

Неговият чичо Тома Томов, лидер на партията “Рома”, обаче беше по-словоохотлив.

“Както винаги, никога няма да стигнат докрай” – коментира той аферата с изчезналите милиони за “Хемус”

Относно обвинението срещу неговия племенник той каза: “Нито знам, нито ме интересува”.

“С моите роднини не разговарям. Разговарям със сериозните хора, с които има какво да си кажеш” – добави той.

Репортерът се свърза и с члена на политическия съвет на ПП “Евророма” Данаил Георгиев, също обвиняем. Той прекрати набързо разговора с репликата

“Не мога, влизам в границата”.

Не е ясно как така обвиняем по дело с огромен обществен интерес пътува свободно през граница. Направихме още няколко опита да говорим с Данаил Георгиев, но телефонът му беше изключен.

Последният обвиняем, с когото се свързахме е Георги Георгиев – Стъкларя. “Не знам за какво става въпрос” – каза той, претендирайки, че няма нищо общо с Георги Георгиев от Лом и е съвсем друго лице, живеещо в София.

Георги Георгиев – Стъкларя, вляво

Впоследствие той беше потърсен от друг номер на същия телефон от репортер под прикритие, който се представи като шеф на строителна фирма, търсещ фирма за алуминиева дограма и остъкляване. Именно такъв е бизнесът на Стъкларя.

Георгиев, който преди отричаше да е той, прояви компетентност и се заинтересува от бизнес офертата, след което свърза „потенциалния клиент“ със сина си Ганчо Георгиев, който в момента „прави“ училище в Криводол . Така стана ясно, че това е същото лице, което е обвиняемо, но претендира, че няма нищо общо със себе си.

Стъкларя е стар клиент на прокуратурата и КПКОНПИ. През далечната 2013 комисията му завежда конфискационно дело в СГС. Към днешна дата, 9 години по-късно, комисията е успяла да му конфискува само един малък апартамент в София и още по-малко магазинче в Лом. Същевременно, обаче, не успява да му конфискува Пежо, Фолксваген, Ауди и общо около 100 хиляди лева парични средства. За капак, КПКОНПИ трябва да плати на Стъкларя и 5 бона разноски по делото.

Тома Янков и Данаил Георгиев засега са единствените лица с политическо минало и то на ниско ниво, които са се сдобили с обвинение по Хемусгейт.

До момента не се сбъдва заканата на бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, че аферата “Хемус” може доведе до “промяна на състава на парламентарни групи”.

Прокуратурата саботира делото. КПКОНПИ не бърза да възбрани хотела.

Фирмата “Агромах” нашумя още през 2016 г., когато Специализирана прокуратура претърси офисите й в Пловдив, Благоевград, Лом и София и откри милиони в кеш. Тогава проверяващите установиха подобна схема за ощетяване на бюджета чрез кухи фирми, „буферни“ дружества и фалшиви документи.

След акцията тя бе преименувана на “Грома Холд”, а нейният бивш съсобственик, вече покойният Методи Бачев нашумя и с изказването си, че кметът на Симитли имал интимни отношения с премиера Бойко Борисов. Той дори беше арестуван за кратко, но освободен, тъй като изразяването на мнение по такива въпроси /все още/ не е инкриминируемо у нас.

Методи Бачев и Христо Савев често са демонстрирали близостта си с Борисов и ГЕРБ, както се вижда на снимката, на която заедно режат лента. През 2020 г. работници от “Грома Холд” бяха извозвани организирано на контрапротести в подкрепа на Борисов и ГЕРБ.

Бачев и Борисов режат лента.

Според съда по делото „Хемусгейт“ има доказателства за участие в схемата на хора на висши държавни длъжности от АПИ и МРРБ, но прокуратурата все още не е представила достатъчно данни, за да могат тези висши чиновници да бъдат идентифицирани.

Също така от МВР няколко пъти намекват, че работата по аферата продължава и има индикации, че и другите аванси на Автомагистрали АД за строителството на “Хемус” са имали подобна съдба като проследените вече 84 млн.лв.

Тук трябва да се припомни, че най-сериозните суми по “ин хаус” процедурите са договорени съ свързаната с “Джи Пи Груп” фирма “Автомагистрали Хемус” ЕАД, чийто номинален собственик адв. Райчо Котов е бивш служител на “Джи Пи Груп” и главно действащо лице в скандала #ДжиПиГейт.

Освен това десетки милиони са получили  фирмите на един “велик и жилав” бизнесмен, по думите на Бойко Рашков, който ги бил превел в Дубай.

Междувременно държавното обвинение скри от сайта си номера на преписката, за да не може никой да разбере какво става и работят ли въобще. А както министър Рашков преди, така и министър Демерджиев неотдавна изнесоха данни, че всъщност наблюдаващият прокурор Садай и други активно саботират развитието на делото, за да не се стигне до хората от АПИ и МРРБ.

Неясно е също дали прокуратурата е пратила служебно информация до КПКОНПИ, която има правомощията да запорира активите на обвиняеми за пране на пари, за което именно е привлечен Христо Савев. Още повече, че става дума за пари откраднати от българския данъкоплатец, който е финансирал автомагистрала “Хемус”, а не спа-хотел.

По темата работиха: Атанас Чобанов и Димитър Стоянов /БРРД/, Мария Димитрова /ЗовНюз/, Мариета Димитрова и Асен Димитров /Благоевград Нюз/