Единственият обвиняем по аферата “Хемусгейт” Борислав Колев посочи името на Георги Георгиев от Лом като основно действащо лице по схемата за пране на пари.

Днес по време на мярката за неотклонение стана ясно още, че парите за  АМ “Хемус” са носени в чейндж бюро в София след като са били теглени от банката.

От чейндж бюрото са били транспортирани до офиса на фирма “Булстрой груп ИГ”, която е част от схемата, по която сумите са минавали от АПИ към 5-те кухи дружества, от чиито сметки са теглени.

Борислав Колев заяви пред съда, че помага на разследването. Адвокатът му посочи, че Колев е разказал и за друг човек, замесен в схемата. При тегленето на парите с него бил и Георги Георгиев от Лом. Двамата носили саковете в чейндж бюрото на бул. “Христо Ботев”, а после мъж с малко име Иван ги отнасял в Благоевград. Георгиев е разпитван като свидетел, но не е обвиняем. Данни от мобилните оператори показали, че Борислав Колев е бил в банката с пълномощниците на кухите дружества, после в района на чейндж бюрото, а след това и в Благоевград.

Според адвокат Христо Ботев, който защитава Борислав Колев не е ясно от какво престъпление са генерирани 53-те милиона лева, които са изпрани.

От прокуратурата посочиха на заседанието, че разследването продължава, а престъплението, с което са генерирани пари вероятно е присвояване, което сочи длъжностни лица по веригата – от АПИ, през държавната “Автомагистрали” ЕАД и фирмата, с която е сключен договора за лот 5 – “Водно строителство- Благоевград” АД.

Борислав Колев лежа близо 3 месеца в ареста. Софийският градски съд измени мярката му в домашен арест.

Мярката може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд.