Миналата седмица на съвместна пресконференция на службите беше оповестено, че 5 кухи фирми /в схемата демонстрирана на журналистите са обозначени като “липсващ търговец”/ са получили близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на Автомагистрала “Хемус”.

След това пълномощници на “липсващите търговци” изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона. Имената на фирмите и пълномощниците не бяха оповестени.

На пресконференцията вътрешният министър Бойко Рашков каза, че банката, от която са теглени милиони “в сакове и чували” е свързана с бивши съдружници на бившия премиер Бойко Борисов от групировката СИК – “Пашата, Маджо, Маргините”.

На това описание отговаря само “Интернешънал Асет Банк”, но не по официални данни, а от дипломатически доклад на САЩ разкрит от Wikileaks.

“Интернешънъл Асет Банк (International Asset Bank – бивша Първа източна международна банка). Банката на СИК – една от бившите най-влиятелни групировки на организираната престъпност в България. По последна информация Газпром се интересува от IAB за бъдещите си проекти в България. Банката е собственост на братята Маргини, които са задържани по едно от най-известните дела срещу организираната престъпност. Има подозрения, че бивши офицери от Държавна сигурност са свързани с Маргините, за които се говори, че са близки и до социалистите и до десни политици от кръга на бившия премиер Иван Костов.” – пише дословно в доклада. След публикуването му през 2011 г. от банката отрекоха всички твърдения за нея.

Oт публична информация оповестена от МРРБ е известно, че първоначално парите за Лот 5 са били преведени от държавната “Автомагистрали” ЕАД на “Водно строителство – Благоевград” АД, която е свързана с “Грома холд” /бивша Агрохолд/.

След това през дружество обозначено като “буфер” в схемата на МВР те били пренасочени към “липсващите търговци”.

Разследването ни на този етап установи дружеството буфер, част от кухите фирми и някои от лицата, които са теглели пари на каса. Фирмите са регистрирани в Северозапада – Мездра, Лом, и се водят собственост на лица с нисък социален статус. Но упълномощените да теглят пари от банката имат отчетливи политически връзки и относително комфортно материално и  социално положение.

“Какво става тук, бе? Вчера идваха НОИ, полицията, днес вие…” – с тези думи портиерът на блок в софийския квартал Лозенец посрещна нашия репортер, който питаше за фирмата “Про Билдинг Груп” ООД.

В Търговския регистър е посочен неин адрес за кореспонденция с НАП Русалийски проход 10 Вход Б; Ет. 2; Ап. 10, но както се оказа такъв апартамент не съществува, а и никой на този адрес не е чувал за такава фирма. Подобно е положението и с останалите кухи фирми в схемата, чиито адреси репортерите ни посетиха.

“Про Билдинг Груп” е регистрирана на 03.09.2019 с капитал 63 лв. от Наташа Тошкова Каменова, родена 1949 г. от гр. Лом. На 30.10.2020 като съдружник влиза и Иван Тодоров Георгиев, който е собственик на 37 фирми и управител на 40, а много от тях имат дългове към НАП. Това указва, че Георгиев присъства във фирмите по-скоро като сламен човек, отколкото като предприемач. За краткото си съществуване “Про Билдинг Груп” също е успяла да натрупа солиден дълг от 2,5 милиона лева към НАП и е в списъка на фирми без имущество.

Но според данните от МВР, допълнени от източник запознат с разследването, между 18.06.2020 и 23.09.2020 г. “Про Билдинг Груп” е получила 13 962 222 лв. от “Бул Строй Груп ИГ” ЕООД, свързана с “Водно строителство – Благоевград” АД., която пък е получила 87 милиона от държавата, за да строи Лот 5 на Автомагистрала Хемус.

13 309 290 лв. от тези 13 962 222 лв. били изтеглени на каса “в сакове и чували” от пълномощник на фирмата “Про Билдинг Груп”. Става дума за Данаил Найденов Георгиев, който е син на собственичката Наташа Каменова.

Къщата на Данаил Георгиев в Лом.

Данаил Георгиев не е малоимотен, а има собствен бизнес в строителството. В ромската махала на Лом той живее в една от най-личните и спретнати къщи, построена преди няколко години. През 2009 г. Георгиев влиза в политическия съвет на партията “Евророма”, а през 2011 г. води листата на партия “Евророма” за местните избори в Лом.

По телефона Данаил Георгиев беше видимо смутен от въпроса дали е теглил милиони от “Асет Банк”. Той все пак потвърди, че е бил разпитван по случая: “Питаха ме, ама нямам нищо общо с това… Нито са ме питали за “Асет”, нито нищо. Имал съм работници, питаха ме дали са работили и това е, край, точка по въпроса. Ако съм теглил милиони, мислите ли, че нямаше да ме подведат? Видеха, че не съм свързан с тия работи и дотам, нищо”.

БРРД се свърза с лидера на “Евророма” Цветелин Кънчев, който си спомни за Данаил Георгиев като бивш координатор на “Евророма” в Лом. “Занимаваше се със строителни бригади – фаянс, теракот, дребни работи… Живееше от кредити”. Според него Георгиев е използван в “Хемусгейт” като подставено лице: “Някаква лимонка е сложен там”.

Много отдавна той няма общо с “Евророма” – категоричен беше Кънчев. “Навремето Димитър Аврамов ги дръпна по линия на ГЕРБ, пък после си ги взема към ДПС” – разясни ромския лидер.

Става въпрос за депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, който смени партията си с ДПС и се прочу покрай твърденията за изнудване на бизнесмена Илчовски.

Втори ромски сюжет се разгръща покрай фирмата “Левента 90” ЕООД, която според презентацията на МВР между 18.12.2020 и 06.01.2021 е получила 11 987 940 лв. от “Бул Строй Груп ИГ”. “Левента 90” е фирма с история, създадена през 2012 г. в Пловдив, но на 29.05.2020 сменя собственика си с Емил Захариев Илиев от Мездра. Адресът на фирмата е в София.

Пълномощникът на “Левента” се казва Тома Георгиев Янков и според източник запознат с разследването той е изтеглил на каса от “Асет Банк” 11 831 315 лв. Потърсен по телефона Янков потвърди, че има пълномощно от “Левента 90”, но след въпроса дали е теглил милиони от сметките на фирмата затвори телефона.

Тома Янков от публичния му Фейсбук профил.

Преди няколко години Тома Янков е бил председател на младежката структура на ДПС в Мездра и срещата му с актива на организацията е запечатана в архивни медийни публикации. Наш репортер потърси за коментар Каролина Кьолер, общинския координатор на партията в Мездра. Попитахме дали Янков все още е член на ДПС, но тя заяви, че не желае да отговаря на въпросите ни.

Тома Янков като лидер на младежката организация на ДПС в Мездра

Бащата на Тома Янков е Георги Янков, който е племенник на бившия прокурор и ромски лидер Тома Томов и е имал обща фирма с него. Това потвърди по телефона самия Тома Томов, но омаловажи ролята на сина на племенника си в скандала: “Момчето е работило преди две години, излъгали са го, не са му платили. От тая туфа нищо няма да излезе” – каза той.

Източници на БРРД и Зов Нюз споделиха, че свързаните с тази фирма лица не само гравитират около структури на ДПС, но и имат роля в мрежите за наркопласмент в района.

Според разследващите, парите изтеглени кеш от сметките на “Левента 90”, “Про Билдинг Груп” и още три фирми са стигнали в крайна сметка до едно и също лице, което зам-шефът на ГДБОП описа в телевизионно интервю като “човечец”, който нямал опит в строителството и нямал политически връзки. Засега съдбата на тази огромна сума в кеш е неизвестна. БРРД и “Зов Нюз” продължават с разследването на фирмите и лицата, които са използвани като мулета в схемата, която очевидно има общ команден център. 

/Следва/

Атанас Чобанов, Димитър Стоянов, Мария Димитрова (Зов Нюз)