Около 1 милиард лева, дадени от правителството на Бойко Борисов за строеж на пътища, са били отклонени по сметки на дружества и лични сметки, изтеглени и използвани за строеж на луксозни жилищни сгради, вили, вилни селища и нежилищни сгради – в София и на около сто километра “малко на запад” – това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция, на която даде отчет за извършената работа на МВР от началото на годината до края на май.

Той отказа да назове имена с мотива, че това е оперативна информация, която се разследва. Рашков настоя, че ведомството му се реформира, но това не ставало бързо. Някои от реформите са вече завършени, посочи. Отклони въпроси за предложението да оглави антикорупционната комисия, обявено от премиера Кирил Петков.

Луксозни имоти с парите за “Хемус”

Агенция “Пътна инфраструктура” е превела на държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала “Хемус”, без да има издаден подробен устройствен план за тях, каза Рашков. От тях 84.5 млн. лв. “Автомагистрали” е превела на друго дружество авансово за лот 8, като те са използвани от пътния строител по следния начин: в края на 2020 г. е купен имот в центъра на София за 27 млн. лв. В момента там вървят активни строителни дейности, посочи Рашков.

Други близо 15 млн. лв. отиват в друго дружество, с които през септември 2020 г. се строят жилищни и нежилищни сгради, а а блзио 1 млн. лв. се превеждат по лични сметки на собствениците на основание “дивидент”, част от парите са пренаредени в сметки в Обединените арабски емирства.

Шест млн. лв. са наредени по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет млн. лв. от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8.5 милиона дава на лична сметка на физическо лице с основание “договор”. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството преобразувано, разказа Рашков. Той показа и снимки  на имоти, които се строят или са построени с парите, като отказа да назове имена, както и точните места на сградите.

По лот 5 на “Хемус” АПИ е превела на държавното дружество “Автомагистрали” 670 млн. лв. като дава авансово над 100 млн. лв. без да има дори договор за строителство. Тези пари са преведени на 5 други дружества по 10, 12, 14, 15 млн. лв., като парите са изтеглени на каса. Едно от дружествата е построило луксозно вилно селище, разкри Рашков.