От днес ще започне изплащането на забавените заплати на бившите служители на фалиралия торов гигант “Химко”. Информацията е съобщила синдикът Росица Томова.

Сумата е над 1 млн и 400 000 лв., а платежните са готови.

Средствата, които бяха забавени 15 години, ще бъдат превеждани по банков път, като ще бъдат платени единствено парите на включените хора в подадения колективен иск, където работниците са кредитори. Техният брой е 693 души, а вземанията са одобрени от съда.

Някои от бившите работници обаче вече не са между живите.

Припомняме, че преди месец над 50 човека се събраха пред Съдебната палата във Враца, за да изразят своето недоволство за това, че вече 15 години чакат своите последни възнаграждения.

Синдикът на дружеството Росица Томова тогава така и не се появи, представител на властта, също нямаше и така протестът на „химиците“ за пореден път остана без отговор.

Сумите, които имат да получават бившите служители на торовия завод варират от 1 000 до 8 000 лв.

Те споделиха пред „Зов нюз“, че много техни колеги вече са покойници и обвиниха за забавянето на средствата си българското законодателство, което в случая ги прави потърпевши.

Мая Манолова също е била информирана за проблема, но тя е отговорила на хората, обърнали се към нея, че не може да влияе на съдебната система и може само да извърши проверка.

Оказва се, че е имало и предупредени за фалита на “Химко”. Те са и едни от щастливците, които нямат да получават забавени заплати. Въпреки това  бяха на протеста, за да подкрепят своите колеги.