Автор: BIRD.BG

Бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на Винетките – привилегирован посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят. Освен това Арнаудова в лично качество е придобила и имот на Даниел Лорер за рекордна цена, което навежда на хипотезата за насрещна престация.

(от ляво надясно): Асен Василев, Даниел Лорер, Станислава Арнаудова

Спасяването на министър Василев

На 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров, управител и настоящ собственик на “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и приближен на “Продължаваме Промяната”, и министър Василев, подава в Търговския регистър внесената ден преди това молба до съда за обявяване на фирмата в несъстоятелност.

Причината за това е, че на 17.11.2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв. (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките на фирмата.

Претенциите на Бретшнайдер към други активи на фирмата обаче са предвидливо неутрализирани два месеца по-рано. На 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София за близо 3 милиона лева. И три месеца след това фалира.

Първите симптоми за проблеми на “СТВ Консълтинг” се появяват през лятото на 2023 г., когато за кратко фирмата задлъжнява към НАП, като първоначално е вписана с близо 30 хил. лв. задължения към хазната. След като през август съобщихме за задължението, фирмата бързо изплати остатъка от почти 6 хил. лв.

“Спасителят” на “СТВ Консълтинг” е небезизвестната “Кралица на винетките” Станислава Арнаудова. Тя плаща над 3 милиона лв. за т.нар. “офис на Промяната” на Чаталджа. Парите обаче се изпаряват в неизвестно направление и Себастиян Бретшнайдер успява да блокира само 561 790 лв.

Молба до съда за откриване на производство по несъстоятелност

Пълният текст на молбата до съда може да изтеглите и разгледате от партидата на “СТВ Консълтинг” ЕООД в Търговския регистър.

Марио Сотиров е дългогодишен управител на фирми на Асен Василев, както и на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД – и двете собственост на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. Както разкрихме в наша публикация по-рано, офшорката и към днешната дата е собственост на министъра на финансите Асен Васков Василев, според информацията в Търговския регистър. Освен това, двете фирми не са подавали финансови отчети през последните три години и са в нарушение.

Станислава Арнаудова е мажоритарен собственик във фирмата “Интелигентни Трафик Системи” АД, която получи по съмнителен начин посреднически права да продава винетки на системата BGToll с комисионна от 7%. В публичното пространство тя е свързвана с Борис Марков, бивш председател на СДС и служител на австрийската Kaptsch, която изгради тол-системата със скандален договор и продължава да я поддържа срещу още милиони.

Сделка на Лорер с 1,5 милиона лв. печалба

Това обаче не е всичко. Арнаудова прави сделка и с Даниел Лорердепутат от “ППДБ” и бивш министър от “Продължаваме Промяната” в кабинета на Кирил Петков. Той също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София. Лорер ги продава в същия ден като “СТВ Холдингс”, но на Арнаудова в лично качество. Продава ги с огромна печалба.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” 351 950 лв. преди малко повече от година. Тогава той е министър на иновациите от Промяната. На 07.09.2023 г. Лорер продава имота за 1 858 038.50 лв.

Продажба за 1,9 млн. лв. през 09/2023

Даниел Лорер купува имота от “СТВ Консълтинг” в станалата известна като “Офис на Промяната” сграда на ул. “Чаталджа” 3 през април 2022 г., докато е министър. Имотът е деклариран на последните два реда (2 х 175 975 лв.) в таблицата с имоти във финалната му декларация.

Покупка за 352 хил. лв. през 04/2022
“СТВ Консълтинг” продава на “СИ Трейдинг 2016”

Промяна, ама друг път…

Безобразните комисионни на посредниците в търговията с държавните винетки станаха причина за парламентарни въпроси към служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, който разкри, че те са получили над 110 милиона лева печалба от препродажба на винетки. Имаше намерения тяхната комисионна да се намали от 7% на 3%, които обаче потънаха в небитието. А многомилионните сделки на Арнаудова с водещи политици от Промяната са индикатор, че промяна за този доходоносен бизнес не се очертава.

Прави впечатление и новаторският подход на политиците от Промяната, в сравнение с техните коалиционни партньори от ГЕРБ. Докато при ГЕРБ имахме добре отработена схема за купуване на евтини имоти на данъчна оценка, за да не се показват недекларирани доходи, при Промяната имаме продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги. И в двата случая злоупотребата е видна като въшка на чело, но много трудно доказуема.

 

***