Уличената в конфликт на интереси от ВАС Десислава Тодорова (която все още е кмет на Борован) ще отговаря пред “избирателите” си за поредната финансова корекция, наложена на общината от Държавен фонд земеделие.

Жителите на община Борован солидарно ще плащат (от данъците си) финансовата корекция от 149 587.24 лева, заради некачествено изпълнен ремонт на минифутболно игрище.

Игрището е изградено със средства от безвъзмездна финансова помощ в размер 1 096 832.99 лева, отпусната на община Борован по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ от ПРСР за периода 2007-2013 г. по договор № 06/321/01185 от 27.11.2012 г., сключен с ДФЗ.

Установеното нарушение е неизпълнение в количеството бетон и материала на футболните врати на новоизграденото селско съоръжение.

Община Борован обжалва акта  за установяване на публично държавно вземане, издаден от изпълнителния директор на Държавен фонд Земеделие пред Административен съд -Враца, където е образувано адм. д. № 647 по описа за 2021 г., с което  Административният съд във Враца отменя акта на ДФЗ за установяване на публично държавна вземане /АУПДВ/ № 06/321/01185/3/01/04/02 с изх. № 01-0800/946 от 27.09.2021 г.

Мотивите са: нарушения на административнопроизводствените правила при издаването на Акта от ДФЗ.

Върховният административен съд обаче смята, че първоинстанционният съдебен акт е неправилен

и отменя решението на Административен съд-Враца.

Осъжда община Борован да заплати и разноските по делото, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че кметът на Борован Десислава Тодорова стана известна в цяла България, след като бе уличена в конфликт на интереси, за това, че е отдала под наем всички общински пасища в община Борован на мъж, с който живее на семейни начала и имат общо дете.

След дълга съдебна сага през 2021г. Върховният административен съд установява конфликт на интереси и отсъжда:

“ПРЕПИС от съдебното решение и административната преписка да се изпрати на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за предприемане на действия по Глава „Осма“ и Глава „Девета“ от ЗПУКИ (отм.).”

Решението е окончателно, но и до днес (2 години по-късно) Десислава Тодорова продължава да е кмет на община Борован,

а мъжът, получил пасищата в общината е кандидат за народен представител от ДПС за област Враца.

Вероятно не е случаен слоганът на ДПС за тези избори -“Разум, отговорност, диалог!”, който буквално звучи като още от същия разум.

Със сигурност в община Борован “разумът” е един и същ от 2011 г. насам и се характеризира с неспазване на законите и неизпълнение на решенията на ВАС. 

Но в България всичко е възможно, стига да успееш да докараш необходимите гласове на парламентарни или местни избори … с още от същия разум.

————————————————-

Според Тодорова над 30 млн. лв. са инвестирани в Община Борован за програмен период 2014-2020 г. Това заявява тя по време на участието си в организираната от Българската телеграфна агенция (БТА) местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, домакин на която е Националният пресклуб на БТА във Враца.

Според Тодорова ефектът от средствата, усвоени през стария програмен период, се състои в подобряването на жизнените условия, средата и начина на живот на хората, посочи Десислава Тодорова.

Община Борован се възползва на максимум от средства по Европейския социален фонд, казва още тя пред участниците на форума.

“Зов нюз” пита не е ли време да бъде сезирана Европейската прокуратура, която да направи цялостна проверка, как точно са усвоени тези над 30 млн. лв. и подобрен ли е наистина чрез тях живота в бедната община?