В България всичко е възможно: кмет, уличен в конфликт на интереси, назначи на служба своя зет

Община Борован се намира в най-бедния регион на България – Северозапада.  От 2011 г. кмет на общината е Десислава Тодорова, преизбрана за кмет през 2015 и 2019 г.

Тодорова е един от хората на ДПС, носещ на партията над 1000 гласа на парламентарни избори само от община Борован, където не преобладава турско население. 

Хората в Борован живеят на прага на бедността, а на територията на общината няма работещи предприятия.

Работните места са малко, а малцина са щастливците, успели да започнат работа в общинската администрация.

През 2018г. кметът на Борован Десислава Тодорова назначава на работа като денонощен оперативен дежурен в сектор “Отбрана и сигурност” – Държавни дейности съпруга на своята дъщеря. Това става ясно от документи, които “Зов нюз” получи от източник, пожелал да запази своята анонимност.

Според документите, към 30.10.2018 г. зетят изпълнява длъжността “денонощен оперативен дежурен” с възнаграждение от 510 лв. Възнагражденията за тази длъжност се отпускат от държавата и са включени в общинския бюджет.

Реално зетят на Тодорова се е водил на работа, но никога не е изпълнявал тази длъжност там, твърдят нашите източници.

Възнаграждението, което е получил за периода от 2018 година до 2022 година, в които e трябвало да бъде на работа, е приблизително около 27 000 лева (а може и повече ако е получавал бонуси), сочат  щатни разписания на длъжностите на Община Борован, утвърдени и подписани от неговата тъща – кметът на общината Десислава Тодорова.

Интересното в случая е, че  през това време (от 2018 г. до 2022 г.) зетят е работил в различни градове в България и на различни длъжности по трудови договори.

Това може да бъде видяно от КПКОНПИ, Икономическа полиция и Прокуратурата от елементарна справка в НАП, от която ще стане ясно,

че докато зетят е работил в различни градове от страната ни, в същото време е бил и денонощен оперативен дежурен в с. Добролево. В това са категорични и нашите източници, и документите.

В началото на 2022 г. репортер на “Зов нюз” разговаря с кмета Тодорова и тя отрече да е наемала своя зет на работа, като нарече информацията ни “невярна”.

На 23 февруари 2022 г. с изходящ номер 310, “Зов нюз” изпрати заявление за достъп до информация по ЗДОИ до община Борован.

На 9 март получихме обширен, но частичен отговор на въпросите ни, които според Общината не засягат трети лица.

В съответствие със Закона, все пак, Община Борован отчита, че въпросите, зададени от медията ни се характеризират с надделяващ обществен интерес.

Това е и причината да продължим да търсим прозрачност и отчетност на дейността на Кмета по отношение назначаването на работа в администрацията на Община Борован, за което се разходват средства от бюджета.

В една от справките, изпратена от Община Борован е отбелязано, че:

Според документите, с които “Зов нюз” разполага, броят на денонощните оперативни дежурни действително е пет човека – точно толкова, колкото са селата в община Борован.

Но релно само четирима от тях са давали дежурства.

Според документите, предоставени ни от източника, пожелал анонимност, зетят на Тодорова работи като денонощен оперативен дежурен в община Борован от 2018 г., като датата на последното му допълнително споразумение е февруари 2022 г. – месецът, в който “Зов нюз” изпраща своето искане за достъп до информация.

Вижда се също, че от 01.05.2022 г. длъжността на кметския зет е незаета.

Според същия източник на медията ни, цялата документация и досието на Михайлов мистериозно изчезват след началото на нашето разследване.

Припомняме, че още през първия си мандат на управление Десислава Тодорова отдава под аренда над 1000 дка общинска земя на мъж, с когото живее на семейни начала и двамата имат общо дете.

Скандалът успешно е скрит от журналисти и общественост, докато текат делата, а по време на съдебния процес има немалко парадокси. Единият от тях е, че Апелативният съд (САС) не намира конфликт на интереси в това, че Десислава Тодорова участва в отдаването на голям брой земеделски имоти на собствения си мъж.

Решението на ВАС (№ 7613 от 24.06.2021 г.) установява конфликт на интереси по отношение на Десислава Тодорова, като кмет на Община Борован за периода 2011–2015 г. и лице заемащо публична длъжност по чл. 3, т. 8 от ЗПУКИ (отм.), във връзка с издаване на осем заповеди. (Заповед № 216/20.05.2013 г., Заповед № 217/20.05.2013г., Заповед № 218/20.05.2013 г., Заповед № 219/20.05.2013 г., Заповед № 223/20.05.2013 г., Заповед № 224/20.05.2013 г., Заповед № 227/20.05.2013 г. и Заповед № 228/20.05.2013 г. – бел. а.)

Препис от съдебното решение и административната преписка да се изпрати на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за предприемане на действия по Глава „Осма“ и Глава „Девета“ от ЗПУКИ (отм.). Решението е окончателно.

Две години по-късно произтичащите от решението на ВАС процедури не са изпълнени, а Тодорова все още е кмет на община Борован.

Тази статия е създадена с подкрепата на сдружение “Про веритас” и сайта “За истината“ в рамките на проекта “Развитие на независима регионална журналистика”.