Запис от ноември 2018 г. доказва, че тогавашният зам. директор ОД МВР Монтана – комисар Цветомил Христов и тогавашния началник на РПУ Монтана гл. инспектор Бисер Йончев, който доскоро беше началник на дирекцията в Монтана, “разпъват чадър” над кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Двамата началници притискат служителят от местния участък Сергей Любенов Митов да се измести „доброволно“ в икономическа полиция Монтана или в участък Чипровци, за да не работи по кмета Светлин Алексиев Сретениев и свързаните с него лица. Вместо да разследва престъпления по служба новата власт, претендираща за промяна, назначи Цветомил Христов за шеф на РУ Берковица.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи (вляво), Цветомил Христов – новоназначен началник на РУ Берковица (вдясно).

Ситуацията не е прецедент. През трите мандата от управлението на ГЕРБ понятието местна власт стана синоним на тежка корупция. Общини като Пазарджик, Благоевград и Перник в края на миналото десетилетие станаха пословични с непрозрачното разпределяне на публични средства и общински активи. Не им отстъпва и по-бедният Северозапад.

Какво обаче се случва, когато един полицейски началник или служител тръгне, при това основателно, срещу местната власт? Обичайно той е смачкван, освен ако действията му не са „поръчка“ на централната власт. Сергей Любенов Митов попада в първата хипотеза. Той е старши полицейски инспектор в участък Бойчиновци, част от ОД МВР Монтана. Има конфликт с кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев, няколко пъти успява да препятства търговия с гласове, подготвяна и реализирана от хора от кметския екип. По два от случаите има и присъди.

Запис, направен от Митов, ясно свидетелства, че през ноември 2018 г. зам. директора на ОД МВР Монтана Цветомил Христов и директора на РПУ Монтана главен инспектор Бисер Йончев му упражняват неправомерен натиск. Опитват се да го принудят да смени работното си място, за да не пречи на кмета Светлин Сертениев.

Това се случва в присъствието на началника на участъка в Бойчиновци – Николай Валериев Начев. В записа зам. директорът на ОД МВР Монтана Цветомил Христов и директора на РПУ Монтана главен инспектор Бисер Йончев заявяват, че говорят от името на директора на ОД МВР Монтана – старши комисар Ивайло Антонов. Последният пък от няколко дни вече е областен управител на Монтана, назначен от тройната НЕ коалиция. Началниците съобщават, че с комисар Антонов говорили от ръководството на министерството, което тогава се управлява от днешния депутат от ГЕРБ Младен Маринов.

— Директорът ми каза да ти предам следното, като твой избор. Да подадеш заявления за преназначаване на същата длъжност в полицейски участък Чипровци, първи вариант. Втори вариант – разузнавач в сектор „Икономическа полиция“. Третият вариант е, при нежелание за първите два, да те командирова за една година на същата длъжност в РПУ Лом. Предаде, че са му звънели от ръководството на министерството, да предам това нещо и това е начинът да те съхрани да останеш на служба в МВР.
— Това по какъв случай да попитам?
— Е по случай… кметът на града е ходил при него (…) Какви са конфликтите не зная.
— Значи, аз нямам нищооо (…) с кмета тука. Неудобен съм на кмета, защото неговите хора трябва да са ненаказуеми тука, в тоя участък Бойчиновци. И това са му хора, които му вършат обикновено такава работа, която не е за всеослушание.
— Аз само това искам да ти предам, не зная как го тълкуваш. Но директорът такова нещо предаде и на Деян Филипов, той напук си взе болничен. По принцип Деян Филипов си беше за уволнение. (…) Какво е говорено от ръководството по горестоящето, в лицето на главния секретар и министъра, а министъра няма да чака, да пита втори път, министъра ти е ясно, че вече политическа фигура, а не професионална. Съответно, ако избереш участъка Чипровци, от там колегата който встъпи е от тука, той ще дойде тука. Двамата едновременно със заявления ще го убеждава и него директора. Той очаква другата седмица…
— Значи аз ще се срещна с него, за да разбера и неговата гледна точка. Ако това е някакво политическо решение на някой тука местен властимащ, който се самозабравя, добре. Ама не мисля, че това е начинът да толерираме и да си затваряме очите пред явно извършване на престъпления тука, в тази община. Ето, началникът е тука, пряк свидетел, може да ви каже за какво става въпрос. Това не е само мое мнение.
— Ти нали пред себе си си с чиста съвест?
— Абсолютно. Каквото е трябвало съм го свършил по закон.
— Няма пречка, аз съм длъжен да предам това, защото се прибирам и директора ще ме пита. А той знаеш е на работа, няма да излиза другата седмица в отпуска и служители приема по всяко време. Не се записват почасово
— Да, да
— Събота и неделя ще имаш време да се ориентираш.

Ден след разговора с Бисер Йончев и Цветомил Христов, Митов се среща с директора на ОД МВР Монтана – старши комисар Ивайло Антонов. Директорът му казва да не предприема никакви стъпки за преместване и да си работи спокойно и по закон. Малко по-късно, през 2019 г. Антонов напуска МВР. През дирекцията се изреждат няколко началници, а позициите на Бисер Йончев и Цветомил Христов са все по-завидни. През октомври 2021 г. Йончев оглавява областната дирекция и проблемите на инспектор Сергей Митов ескалират. От материалите по административно дело 490/2022 г. на АС Монтана научаваме, че Митов излага доказателства, че е бил подложен на системен служебен тормоз във времето ноември 2018 г. до 28.11.2022 г. когато ВПД директорът на ОД МВР Монтана Бисер Йончев временното го преназначаване за срок от една година в РПУ град Лом със заповед 301з- 4198/28.11.2022 г. Митов атакува заповедта, като незаконосъобразна. От стреса на работното място отключва и неврологични проблеми. Лежи дълго в болница, но администрацията на ОД МВР Монтана атакува болничните му листове. Адвокатът на Митов – Георги Горанов опитва да приложи като доказателство в процеса записа от натиска над Митов, но административния съд в Монтана отказва да конституира това доказателство и потвърждава заповедта за командироването. Решението е обжалвано пред ВАС и предстои насрочване. Междувременно преди по-малко от месец старши комисар Мариян Божинов поема ръководството от Бисер Йончев, той отменя въпросната заповед, така Митов се връща в Бойчиновци. Адвокатът му Георги Горанов междувременно е сезирал главния прокурор за натиска над клиента му. В последствие след проверка на Дирекция вътрешна сигурност, Митов и други двама негови колеги подали сигнал за корупция до прокуратурата в Монтана, заради случващото се в дирекцията и чадъра над кмета Светлин Сертениев. Представители на държавното обаче се отвели до един, разказва адвокат Горанов. Преписката била пратена във ВКП, за да бъде разпределена по компетентност в друга окръжна прокуратура, вероятно Враца или Видин, но за монета няма яснота дали и ако да, то къде се работи по нея.

Попитахме кмета на Община Бойчиновци Светлин Сретениев, дали е оказвал натиск над ръководни фигури от ОД МВР Монтана да го „освободят“ от инспектор Сергей Митов. Сретениев отговори, че няма да дава интервюта и че каквото има да разследва, ще разследва прокуратурата относно този полицай. Сретениев все пак потвърди, че познава Митов, но отказа официални изявления по казуса. През годините кметът Сретениев е минал през няколко партии. За първи път печели избори като кандидат на РЗС, после от ГЕРБ, а сега е издигнат от БНД. В битието си на политически номад, той е сочен аз изключително близък на депутата от ДПС Димитър Аврамов.

Свързахме се и с бившия зам. директора на ОД МВР Монтана Цветомил Христов, който пък отрече да знае, че срещу него има сигнал за корупция. През септември 2019 г. Христов е понижен до групов началник на „Криминална полиция“ в РПУ Берковица. Според запознати обаче, той е състудент на МВР министъра Калин Стоянов и се очаква да има бурно кариерно развитие в неговия мандат. Знак за това е назначението му за шеф на РПУ-Берковица.

Бисер Йончев, който вече не е служител в МВР, отрече да е опъвал чадър над кмета Сретениев. Отбеляза, че докато е бил в системата са правени подобни проверки по подобни сигнали, но той няма от какво да се притеснява.

Засега прокуратурата и МВР продължават да се опитват да се правят, че не виждат какво се случва в община Бойчиновци и въобще на територията на ОД МВР Монтана. Вероятно ще трябва отрочето на някой местен феодал да пребие някого, за да се активизира прокуратурата и МВР и да забележи, че ситуацията е извън контрол.

Без промяна в местния феодализъм

Друг пример в тази посока е поведението на сина на кметицата на Марикостиново Гергана Тодорова. Последната е кадър на ГЕРБ, а това в още по-голяма степен засилва паралела с небезизвестния Ценко Чоков, който пък е кадър на СИК. Само преди дни кметският син Велко Тодоров и негов приятел нападат в гръб и пребиват съселянина си Георги Узунов. В курортното селце е обществена тайна, че от няколко години между семейството на кметицата и това на Георги Узунов тлее напрежение. Повод за скандала е непрозрачното и очевидно порочно търгуване на общински имоти в Марикостиново.

Сестрата на пребития Георги – Елена разказва, че конфликтът започнал, когато баща им Илия Илиев Узунов играл на търг за общински имот. В търга имало и трима други участници, които, по думите на Елена, били подставени лица на кметицата. Те постоянно наддавали и накрая търгът бил спечелен от „хората на кметицата“. След два дни обаче победителят се отказал. В тази ситуация Гергана Тодорова е трябвало да възложи имота на втория, в случая на Илия Узунов, или да организира нов търг. Узунов обаче не е бил уведомен за отказа на победителя. В пълна „тишина“ бил организиран втори търг, или поне се предполага, че е имало такъв, на който имотът бил спечелен от зълвата на Гергана Тодорова (сестрата на съпруга й). На първия търг цената за парцела достига до около 17 000. На втория търг имотът е изтъргуван за 3 000 или почти 6 пъти по-евтино. Преди 2 години bTV разказа за няколко продажби на имоти в община Петрич, които са били реализирани по гореописаната схема. Фактите навеждат на подозрението, че общинския кмет Димитър Бръчков концентрира бивши общински имоти в ръцете на хора от ГЕРБ. За това сигнализира и местния активист Крум Танев. Имало множество подобни случаи. Илия Узунов обаче не се примирил със ситуацията, разказва дъщеря му.

„Баща ми постоянно подаваше жалби в полицията и прокуратурата, че продажбата (на имота) е незаконна, но всичко се потулваше. Ходи да се разправя навсякъде, по Петрич, жалби в София пускаха. Просто го потулиха и баща ми се отказа да се разправя.

Други роднини на бития разказват, че след жалбите на Илия Узунов синът на кметицата Гергана Тодорова – Велко Тодоров обещал да се разправи с фамилията. Момчето се ползвало със слава на престъпник. След побоят над Георги Узунов се оказва, че нападателя е в изпитателен срок след осъдителна присъда за друго деяние – ПТП с бягство от местопроизшествието. След ревизия на Софийската апелативна прокуратура става ясно, че преписки и сигналите срещу кметският син системно са били прикривани от МВР. В общи линии Велко Тодоров се е изживявал като местния гангстер под чадъра на ОД МВР Благоевград и този на Окръжната прокуратура. Това не е изненада. След смяната на Иван Гешев и за децата вече е ясно, че Бойко Борисов и Делян Пеевски решават кой ще е главен прокурор у нас, а съдебната власт и ВСС са тежко политизирани и зависими от онова, което Гешев определи като „политически боклук“.

Водеща снимка: Калин Стоянов – министър на вътрешните работи (вляво), Цветомил Христов – новоназначен началник на РУ Берковица (вдясно).

Източник: BIRD.BG