В критично състояние е пътят до единствената Професионална гимназия по каменообработване на Балканския полуостров и втората в Европа. Училището се намира в романското село Кунино и е уникално със своята 100-годишна история.

Това обаче не трогва общинския кмет Валери Ролански, който през двумандатното си управление нито веднъж не прави опит да намери средства за ремонт на този път.

Местните събират пари и материали и сами “кърпят” зейналите дупки, а от общината редовно пропускат да почистят тесния път, по който избуялата растителност допълнително създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия.

Сигнал за опасното трасе получихме от наши читатели, които наскоро са посетили училището. Те ни споделиха, че сравняват пътуването до там с “ужасно преживяване”, особено за хора, които за първи път минават по този маршрут. Свързахме се с кмета на община Роман Валери Ролански, който ни обясни, че пътят не е приоритет, защото има много улици и пътища в община Роман, които са в по-лошо състояние.

Той каза още, че не е възможно трасето да бъде ремонтирано със средства от капиталовата програма на общината.

На въпрос на медията ни, дали Ролански и неговият екип изобщо са подавали готов проект към МРРБ за държавно финансиране и рехабилитация или основен ремонт на този път,

кметът отговори, че са подали проект единствено за ремонт на пътя от Роман до Синьо Бърдо, като каза, че според него “не може да се подава повече от един проект за финансиране, защото ще го “сложат в някое чекмедже”.

“Минавал съм по този път, който не е дълъг, а и не е в толкова критично състояние”, добави Ролански, като съзря “поръчка” в журналистическия ни интерес по темата.

Проверка на “Зов нюз” установи, че на този път, който води до Професионалната гимназия по каменообработване, която е лицето на община Роман, дори не е направена елементарна поддръжка като орязване на храстите и запълване на дупките.

Припомняме, че сградата на 100-годишното училище бе ремонтирана със средства, отпуснати от Министерство на културата, а за ремонт на ученическото общежитие през миналата година бе разкрита дарителска сметка.