Американският президент Доналд Тръмп и американската делегация пристигнаха в международното летище на Токио Ханеда Япония. По-рано американският президент написа в Twitter, че той и първата дама Мелания Тръмп се подготвят за кацане в Япония и с нетърпение очакват среща с представители на приемащата страна.

По време на четиридневното посещение на президента на САЩ в Япония  – то ще приключи във вторник, 28 май – японският император Нарухито, който наскоро се изкачи на трона, ще даде вечеря в чест на Тръмп. Също така американският президент ще посети турнир по сумо, където ще получи специална чаша на победителя, съобщава Интерфакс.

В Токио бяха засилени мерките за сигурност, мобилизирани бяха 25 хиляди полицаи, в различни райони на града, включително по пътя на движението на Тръмп и неговата делегация. Американското посолство има голям брой полицейски служители в техните дежурни коли. Някои пътища или отделни участъци са блокирани за преминаването на американската делегация. Полицията призова гражданите да приемат това временно неудобство с разбиране.Междувременно в префектурата Чиба на около 40 километра от Токио имаше земетресение с магнитуд 5,1. Съобщава се, че треперенето се усеща в самата префектура и недалеч от нея. Според Японската метеорологична агенция няма заплаха от цунами в резултат на това земетресение.