Папа Франциск замина със самолет за Венеция на първото си пътуване за годината,  след редица здравословни притеснения през последните месеци, предаде Райтерс.

Това е първото посещение на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 г. Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале – престижно художествено изложение с изложби, спонсорирани от множество държави и подредени в безброй пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата започна пътуването си, като долетя с хеликоптер директно в затвора „Джудека“ за да види експозицията, озаглавена „През моите очи”.

„Затворът е сурова реалност, а проблеми като пренаселеност, липса на вътрешна инфраструктура и ресурси и случаи на насилие, пораждат много страдания. Но той може също да се превърне и в място за морално и материално прераждане“, каза папа Франциск.

„Нека не забравяме, че всички имаме грешки, които трябва да ни бъдат простени, и рани, които трябва да бъдат излекувани”, каза папата на група затворници и надзиратели, в двора на затвора.

Това е първото пътуване на папата извън Рим след кратко посещение във Франция през септември миналата година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, но се разболя от грип.

Франциск използва бастун или инвалидна количка, за да се придвижва заради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни състояния. Папата неочаквано се оттегли от шествието на католическия Разпети петък “в интерес на здравето си”, но оттогава изглежда добре.

След посещението си в „Джудека“ папата трябваше да пътува с моторна лодка до църква от 16-ти век, за да разговаря с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата „Сан Марко“ за литургия.