Аварията в Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е станала извън ядрената част, реакторът работи нормално, обясни енергийният министър при посещението си вчера в Атомната централа.

След тестване на различните хипотези за изтичането на водородоохлаждащите системи, всички анализи сочат към технически проблем, който се отстранява. Очакват се в следващите дни новите процедури по тестване и пускане на 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, като се очаква се процесът да приключи до края седмицата. Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг след инспекцията му в АЕЦ “Козлодуй” и среща с ръководството.

Реакторът работи в нормален режим, няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон, увери ресорният министър. Работи се по варианта, че става въпрос за проблем с уплътнения.

“Колегите вече отстраняват проблема. Става въпрос за уплътнения, които в момента се заменят. Те не са дефектирали, колегите за пръв път срещат такъв проблем. Те са нови и сменени, ще видим дали след тестовете нови уплътнения ще даде ефект, допълни още Христов.

Енергийният министър повдигна темата и за диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Две компании са заявили интерес – американската компания “Уестинг хаус” и френската компания “Фраматом” , доставяли гориво за подобни реактори, фирмите са със солидна репутация, обясни енергийният министър, като добави, че се търсят варианти за източниците извън Русия, тъй като доставките от Русия са под въпрос заради нежеланието от тяхна страна да си сътрудничат с новото управление, коментира още Христов.