Поне два сигнала са постъпили в ЦИК от Република Молдова, свързани с купуването на гласове в полза на ПП “Движение за права и свободи” (ДПС) в три секции в Гагаузка Автономия и Консулството на Република България в българския районен център гр. Тараклия.

Вторият сигнал е от 16 юли и “Биволъ” разполага със сигнала ексклузивно.

Началникът на Главния Инспекторат на Полицията на Република Молдова в гр. Чадър-Лунга (Гагаузка Автономия) потвърди пред медията ни, че върви проверка за изборни нарушения в деня на  парламентарните избори в България по сигнал на секционна избирателна комисия.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов потвърди за “Биволъ” наличието на сигнали от Република Молдова и Федерална Република Германия (ФРГ), които следва да бъдат “препратени по компетентност” до МВР и прокуратурата.

Същевременно представител на ГЕРБ в СИК в Гагаузия изведнъж отказа да подпише общата жалба срещу партията на Ахмед Доган.

Още един сигнал от половин страница е на българска гражданка, който е качен на сайта на ЦИК (вижте долу). Поне два други устни сигнала “Биволъ” получи в деня на гласуването на 11 юли, като те касаеха незаконната агитация в Южна Молдова в полза на ДПС, БСП и партия “Подем”.

Сигнал от неустановена гражданка до ЦИК

Данните на ЦИК за Република Молдова сочат следното: общ брой на намерените в избирателните кутии бюлетини и потвърдените гласове от машинното гласуване – 1 255. Общ брой на действителните гласове – 1 058. От тях за Движение за права и свободи (ДПС) – 518. Това прави 48.96% от общия брой на действителните гласове или 41.27% от общия брой на намерените в избирателните кутии бюлетини. В сайта на ЦИК крайният резултат е 49,1% за ДПС.

ДПС надскочи себе си с от 2 на 500 гласа в Молдова 

Александър Боримечков (БСП)

Най-подробният сигнал е жалбата от 3 стр. (вижте цялото писмо долу), с която “Биволъ” разполага, е подписан от председателя на СИК Александър Боримечков (БСП), Юри Раданов (ИТН) и Дмитрий Калтакчи (председател на Асоциацията на българите по света – клон гр. Тараклия, Република Молдова).

В него пише, че “бяха регистрирани много случаи на фотографиране на бюлетина в полза на ДПС, с цел получаване на парични средства”.

“За факт на фотографиране на бюлетина в кабината за гласуване бяха съставени два протокола за нарушение на Изборния кодекс на Република България, в част 2 член 227”, пише в жалбата на СИК – Чадър Лунга.

“След тези случаи, председателите на изборните секции забраниха влизането в кабината за гласуване със смартфон”. 

Според тях идеята е била в това да се предоставя снимка от смартфон на т.нар. брокери за купуване на гласове.

“Въз основа на тази снимка, всеки, който я е демонстрирал на куратора, като доказателство, че е сложил гласа си за ДПС, получил 500 молдовски леи (50 български лева)”, алармират членовете на СИК.

“Това се е правило наблизо до избирателните секции и беше потвърдено, както от наблюдателите, така и от гласуващите”

Александър Боримечков информира медията ни, че пред Консулството на Република Молдова в българския районен център в Южна Молдова – гр. Тараклия, е имало паркиран автомобил, пред който гласувалите за ДПС са демонстрирали снимките си срещу заплащане на ръка.

Членовете на СИК алармират, че “никога в историята на българските избори в Молдова не бяха отворени цели три секции в АТО Гагаузия”.

“Очевидно е, че специално, с цел гласуване за ДПС”. 

За незапознатите със ситуацията в Молдова трябва да обясним, че гагаузите в Молдова се ползват с финансово-инвестиционно покровителство на Република Турция, като личноРеджеп Тайип Ердоган е провеждал бизнес-форуми там. Същевременно в деня на гласуването лидерът на АТО Гагаузия (башкан) Ирина Влах е приемала делегация от трима депутати от Парламента на Турция, които са информирали своя президент за срещите в Република Молдова.

Според членовете на СИК в Чадър Лунга, в този гагаузки град “в списъка за гласуване бяха внесени 51 човек”, с цел да се отвори секция за гласуване. А официално регистрарани са само гласовете на трима

“Този факт показва, че хората, които бяха внесени в списъка не знаеха за това или са мъртви души”. 

Същевременно отбелязаният ръст на изборите в полза на ДПС е над 250 пъти. ДПС е първа политическа сила не само в Република Турция на тези избори, но вече и в Република Молдова, където с над 500 гласа събира и около 49%. Това се вижда от данните в сайта на ЦИК на Република България, където ДПС печели в четири споменати в сигналите секции в Молдова.

В другите две секции (в столицата Кишинев и най-голямото българско село Твардица) водят БСП, които традиционно са идеологически партньори с проруската Партия на Социалистите на Република Молдова (ПСРМ) на бившия президент (2016 – 2020) Игор Додон.

Експрезидентът Игор Додон с турския си колега

“Фактът на печелене на гласовете от ДПС се потвърждава и с това, че на миналите избори на 4 април 2021 г. ДПС спечели само 2 гласа в Република Молдова”, пише в сигнала на СИК. Същото пише и в докладвания на заседанието на ЦИК от 15 юли 2021 г.

От Димитър Димитров “за вседение” сигнал на българска гражданка, установила разликата между 2 и 465 гласа за ДПС в секциите в Молдова.

“Възможен ли е такъв ръст на една политическа партия в чужда страна за няколко месеца”,

питат риторично членовете на СИК-ове в Чадър Лунга и Тараклия в писмото си до ЦИК, МВР и МВнР на Република България.

“Като се има предвид всичко по-горе, молим Ви да разследвате факта за купуване и продаване на гласове в Република Молдова от партия ДПС в деня на изборите в Народното Събрание на Република България на 11 юли 2021 г.”, обобщават бесарабските българи, ангажирани с изборите.

Александър Боримечков информира “Биволъ”, че в секцията в гр. Чадър – Лунга лично той е извикал полиция, когато четирима души са снимали със смартфоните си бюлетините, подадени за ДПС.

ЧЕТЕТЕ ЦЯЛОТО РАЗСЛЕДВАНЕ  ТУК