Професионален фотоапарат, статив и помощно оборудване получиха младежите от с. Горно Пещене, след като неотдавна изявиха желание да научат повече за тънкостите на фотографското изкуство. Ценната техника бе даренаот фотографите Павел Вълчев, Динко Шаханов и Георги Тодоров.

“Всичко започна преди няколко месеца, когато, запитани с какво искат да се занимават в свободното си време, нашите младежи отговориха, че ще им е интересно да се научат да правят хубави снимки”, разказа секретарят на читалище “Селска пробуда-1925” – с. Горно Пещене Васил Димитров. “Решихме да потърсим Зоя Делевска, фотограф и приятел на Северозапада, с молба да им помогне в първите стъпки. Малко преди Коледа пък фотографите Павел Вълчев, Динко Шаханов и Георги Тодоров бяха решили да зарадват деца с по-малки възможности и интерес към това изкуство, като дарят техниката, необходима за едно добро начало. Зоя свърза двете страни и така се случиха нещата”.

Освен техниката, неотдавна читалището в с. Горно Пещене се пребори и за един от грантовете, които “Майкрософт” отпуска на неправителствени организации по цял свят. Лицензираният софтуер на стойност няколко хиляди долара ще помогне на младите ентусиасти да се научат как да обработват фотографиите.

“През лятото планираме да организираме кръжок , включващ обучение, лекции, беседи с професионалисти и фотографски разходки из красивите околности на селото ни”, обясни Васил Димитров. Летните занимания ще са отворени и за младежи от цяла врачанска община.

 ****************************

За читалище “Селска пробуда – 1925” – с. Горно Пещене

Читалище “Селска пробуда-1925” – с. Горно Пещене е учредено през далечната 1925 г. от будни жители на селото, дарили свое имущество, средства, време и усилия, за да подкрепят културата и социалния живот в местната общност. Оттогава организацията не спира да развива активната си дейност с цел да запази традициите, но и да представя съвременните тенденции в нашия живот. Читалище “Селска пробуда – 1925” – с. Горно Пещене обединява близо една-трета от жителите на населеното място, като им предлага достъп до библиотека, културни и образователни събития и повод за сближаване, разтуха и общуване.