Сдружение “Врачанофили” продължава с активната подкрепа за музейните работници във Враца. Днес председателят на сдружението д-р Мартин Харизанов предостави два нови съвременни лаптопа с лицензиран софтуер и инсталиран офис пакет за работата на екипите от Етнографски музей и РИМ-Враца.

Новата техника заменя част от старите амортизирани компютри и ще улесни работния процес на музейните работници.

„ За мен и членовете на „Врачанофили“ музейните работници не са „хора, които просто бършат прах“, както си позволи да ги нарече Асен Василев, който със сигурност не е стъпвал в Регионалния музей във Враца. За мен музейните специалисти, събиращи и популяризиращи културно-историческото наследство на Врачанския край и изградили музейната институция в нашия град, са достойни за уважение и винаги ще могат да разчитат на нашата подкрепа.

Благодаря на директора на РИМ-Враца г-н Георги Ганецовски, който днес ми позволи да видя новата зала на музея, чието официално откриване ще се състои утре, като част от събитията по случай 70- годишнината от създаването на РИМ-Враца- нашето безценно историческо богатство. Новата зала притежава уникална система за визуализация, създадена специално за врачани и гостите на града.

Те ще се потопят в магичен звук и ще се докоснат до красотата на врачанските съкровища. Името на експозицията е „Врачански съкровища-традиционно златарство във Враца.”

Представени са три от четирите съкровища, открити на територията на областта – Букьовско, Галишко и Врачанско. Посетителите на музея ще могат да се насладят и на типичните за времената до българското възраждане елементи и акценти на обработката на метали, които демонстрират развитието на врачанската златарска школа, с корени от древността.

Както споделих и в разговор с музейните работници в Оряхово, ние от ГЕРБ-СДС ще работим за достойни възнаграждения на музейните работници,за развитието на музейната дейност в област Враца, както и в подкрепа на научна дейност на експертите в музеите.”, каза Мартин Харизанов.

Гласувайте за ГЕРБ-СДС с №2 и преференция 102 за Мартин Харизанов.