ТЕЦ “Брикел” ще бъде затворен заради “умопомрачаващи” нарушения. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Той каза, че предприятието ще бъде уведомено, че в следващия ден ще бъде затворено до отстраняване на огромните пропуски в неговата дейност.

“Има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време, поради което ще наложим принудителна административна мярка “затваряне на ТЕЦ “Брикел””, потвърди и вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов

генерал агрохимикали

Според него предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради “опъването на чадър” това не е направено. По думите му ТЕЦ “Брикел” произвежда около един процент от електроенергията на страната, така че енергийната сигурност на държавата не е застрашена.

Той припомни, че внезапната проверка, в която участва заедно с Петков и представители на няколко институции през миналата седмица, е установила множество нарушения, свръзани с нарушаване на екологичното законодателство, както и на това, свързано с трудовите права. “Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта. Една авария на такова място може да доведе до еко катастрофа”, обясни Сандов.

Екоминистърът каза, че поне няколко служители на Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора сега работят в ТЕЦ “Брикел”, като например началникът на сектор “Екология” в ТЕЦ-а, който е бивш директор на Регионалната агенция по околна среда и води.

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. “сламени хора”, които съществуват някъде извън България. “Собственикът на ТЕЦ “Брикел” е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае”, обяви вицепремиерът. “Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100% от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае”, коментира Сандов.