Окръжна прокуратура – Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.Д. (на 24 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б”, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 НК.

            Обвиняемият е правоспособен водач на МПС от 2018 г.

            На 24.11.2021 г. Д.Д. управлявал лек автомобил, м. „Ауди“, в гр. Враца. Движел се по бул. „Васил Кънчов“ в посока изхода на града за гр. Монтана. В района на номер 20а шофирал със скорост 70 км/ч, при разрешената до 50 км/ч.

            По същото време на платното за движение навлязла Цветана Цекова, като предприела пресичане на булеварда в мястото без обозначена пешеходна пътека. Управляваният от обвиняемия автомобил с предната челна част ударил жената. Пострадалата паднала първоначално върху панорамното стъкло, а впоследствие на асфалтовата настилка.

            Водачът възприел удара, но не спрял, за да остане на мястото на произшествието. Вместо това ускорил и продължил в посока с. Нефела. Придвижил се до покрайнините на селото, където в местността „Градините“ до гробищния парк укрил автомобила. Същата вечер напуснал страната, като се завърнал няколко дни по-късно.

            След подаден сигнал на телефон за спешни случаи за пострадала жена на място пристигнал медицинска екип, който я транспортирал до болнично заведение. Вследствие на тежко травматично увреждане Цекова починала.

            В хода на разследването е бил намерен и иззет като веществено доказателство управляваният от обвиняемия автомобил. Колата е била заключена и без регистрационни номера.

            С действията си Д.Д. нарушил правилата за движение, което довело до невъзможността своевременно да възприеме пешеходеца и съответно да изпълни задължението си да намали или да спре при възникналата опасност.

            Обвиняемият е осъждан за шофиране след употреба на наркотични вещества. Предизвиканото от него пътнотранспортно произшествие със загиналата жена е извършено от него в изпитателния срок на предходното осъждане. По делото е установено, че за период от 3 години, след придобиване на право за управление на МПС, Д.Д. е извършил 14 различни нарушения на Закона за движението по пътищата. Спрямо него са издадени 5 заповеди за принудителни административни мерки, с които неколкократно временно е отнемано свидетелството му за управление на МПС.

            Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.