Лицата са привлечени към наказателна отговорност от Районна прокуратура – Видин, по дела свързани с  незаконно подпомагане и опит за превеждане на мигранти през границата на страната

 

В рамките на изминалите две седмици са образувани четири досъдебни производства за незаконно подпомагане и опит за превеждане на мигранти през границата на страната, ръководени от Районна прокуратура – Видин. В качеството на обвиняеми по тях са привлечени десет лица.

 

На 28.01.2023 г., в граничната зона в района на с. Градец, община Видин, с цел имотна облага обвиняемите М.К., П.С. и Ц.Ц., подпомагали петима сирийски граждани незаконно да преминават през територията на страната.

Двама от обвиняемите управлявали автомобили, с които превозвали мигрантите, а третият шофирал пред тях, за да предупреждава за евентуална полицейска проверка и подпомагал придвижването им.

 

По сходен начин са действали и обвиняемите по друго досъдебно производство – А.А., Д.Л., Х.Д. и И.Д.

На 02.01.2024 г., в района на с. Тополовец, община Кула, те подпомагали шестима граждани от Сирия и Сомалия да преминават в страната в нарушение на Закона за убежището и бежанците. По време на производството по закрила чуждите граждани нямали право да навлизат в граничната зона на България без надлежно разрешение.

Деянието е извършено чрез използване на товарен автомобил по начин, опасен за живота на лицата.

 

Сред обвиняемите за подпомагане на мигранти са и граждани на Германия – М.К. и К.Ш.

На 29.12.2023 г. на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат те направили опит да преведат през българо-румънската граница двама сирийци без разрешение на надлежните органи на властта, използвайки лек автомобил. Деянието е останало недовършено, поради намеса на граничните служители.

В качеството на обвиняеми за опит за незаконно излизане през границата на страната са привлечени и превозваните от тях Р.А. и М.О.

По искане на Районна прокуратура – Видин спрямо обвиняемите по тези досъдебни производства съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“.

 

На 05.01.2024 г., в района на с. Градец, община Видин, е бил задържан Д.А. Той подпомагал петима граждани на Сирия, сред които имало и непълнолетно лице, като ги транспортирал с лек автомобил. Престъпното деяние е извършено с цел набавяне на имотна облага в нарушение на законовите разпоредби.

Понастоящем спрямо обвиняемия Д.А. е взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

 

  • Снимката е илюстративна!