Заради очаквания засилен трафик в последния почивен ден за времето от 14 до 20 часа, влиза в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона, съобщават от МВР.

Поради продължаващи ремонти движението в тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ се осъществява двупосочно в едната тръба.

В тази връзка максимален брой полицейски екипи ще подпомагат движението и ще следят за недопускане на автомобилни колони

в участъците с въведена временна организация на движението. Наред с това ще се извършва строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.

Санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението.

Те ще извършват и контрол на водачите с рисково поведение.

Става дума за нарушения като неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство. Служителите на реда ще обръщат особено внимание на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция. Същото важи и за тези, които извършват рискови маневри и рисково изпреварване. Ще се следи за преминаване от една лента в друга заради непосредствената опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи.