За четвърта поредна година, на 22-ри и 23-ти юни, във Врачанския Балкан ще се проведе Национален фолклорен събор „Леденика“.

Организаторите на събитието – Община Враца и Регионален исторически музей са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи, които очакват на Събора. Тази година НФС „Леденика“ се провежда под патронажа на Министерството на туризма.

Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии.

Десетки ще са групите, танцовите и певческите състави, както и изпълнителите за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България – Русе, Велико Търново, Пазарджик, Радомир, Самоков, София, Червен бряг, Монтана, Видин и др., които ще участват на Националния събор „Леденика“. За първи път ще се включат състави от Варна и Разград.

Специални гости на четвъртото издание са народните певици Калина и Невена,  Янко Неделчев и оркестър „Виво Монтана“.

Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат тазгодишните победители от Международен фестивал „Сурва“ в Перник – „Мечкарска група“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1927“ от село Кралев дол.

Участието на атрактивните гости ще започне с факелно шествие, което ще се проведе на 22-ри юни, а след това ще бъде представена възстановка на традиционен обичай за селото.

И тази година гостите на Събора ще се потопят в магията на нестинарските танци, в изпълнение на Иван Георгиев и Елена Костадинова.

Атрактивен акцент в програмата ще бъде надиграването между 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра.

Над 700 са желаещите, които са се записали и са подали заявка да се включат в автентичния ритуал. Те ще бъдат настанени на дълги редица с месали. Изискване към гостите на сватбата е всички да бъдат облечени в народни носии.

И тази година десетки майстори и занаятчии ще представят свои уникални творби и изделия. Към момента има подадени над 60 заявления от занаятчии от Враца, Троян, Орешак, Казанлък, София, Чипровци, Пловдив, Плевен, Трявна, Велико Търново, Видин, Силистра, Варна и др.

Ще се предлагат ръчно изработени сувенири от вълна, чанти, торби, тъкани килими и черги, национални носии, ризи с фолклорни мотиви, реплики на стари български накити – нагръдници, пафти, битова керамика. По време на фестивала всеки ще има възможност да изработи съд на грънчарско колело.

В рамките на двата фестивални дни на Национален фолклорен събор „Леденика“ – 22 -ри и 23-ти юни, ще бъде обособен Хайдушки кът, където гостите, ще могат да се докоснат до старинно и възрожденско оръжие на българските войводи и комити.

Най-малките посетители на фестивала ще могат се запознаят с българската история, идеали, бит и култура. Основателят на четата „Тимошки хайдути“ – Ивайло Иванов от град Брегово е подготвил атрактивна изненада, чрез която децата ще могат да сформират чети и да участват в занимателни и образователни игри.

За най-малките гости на Събора са предвидени още много изненади и забавления. И тази година студентите от специалност „Трудотерапия” към филиал „Проф. д-р Иван Митев” към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Събора.

Те ще очакват всички малчугани на обособения детски кът, където заедно ще измайсторят маски, цветни венчета, гривни и още много красиви сувенири.

За любителите на къмпингуването ще има обособен терен, в близост до Атракционен парк „Леденика“, а собствениците на кемпери ще могат да паркират на Горна лифтова станция.

Целта на Национален фолклорен събор „Леденика“ е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ и запазят културните ценности.

Още с първото издание, Съборът получи широк отзвук сред обществеността и успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България“ в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия“.