С две бюлетини ще се гласува в град Враца. Тук избираме кмет на община и общински съветници.

Ето как изглеждат бюлетините.

Всички кандидат-кметове са посочени с техните имена и партии (или че са независими кандидати). Не е нужна предварителна подготовка, за да гласувате. Нужно е единствено да можете да четете. Изберете вашия кмет и посочете с X или V върху номера му. Това е важно! Букви, символи и всичко друго ще направи гласа Ви недействителен.

 

Враца - избор на кметВраца – избор на кмет

В бюлетината за общински съветници ЗАДЪЖИТЕЛНО се посочва номера на партията (ляво поле), а след това НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО – номер на преференцията на предпочитания кандидат-общинар (започват от 101 нагоре и са в дясно в бюлетината). Ако нямате такъв, може да гласувате и само за партия – тогава преференцията ви автоматично е за водача на партийната листа.

Обратното обаче – посочване на преференция без партия, не е допустимо и прави гласа невалиден! Най-добре е предварително да проверите кой номер е преференцията на предпочитания от вас кандидат.

Враца - избор на общински съветнициВраца – избор на общински съветници

Ако пък живеете в друго населено място в общината, тоест ако сте жител на някое от селата в местните секции, ще ви дадат да гласувате и за кмет на кметство, плюс двете други бюлетини.

ПРИМЕР:

ВрачанскоВрачанско

Гласува се с Х или V.

Можете да посочите само един кандидат, отбелязването става със син химикал.

Не е задължително да се гласува с всички бюлетини – може да се гласува само за кмет или само за съветници.

tribune.bg