Подготовката на изборите върви спокойно, каза по БНР председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя посочи, че комисията е започнала много по-рано подготовката за произвеждане на вота. 

Предстои да бъдат доставени хартиените бюлетини, ролките за машините и последните обучения на Секционните избиратели комисии (СИК), обясни Нейкова. Подготвени са доста материали за подпомагане на членове на СИК. Ако няма грешки в протоколите, приемането им ще е много по-лесно, допълни тя.

Хората, които нямат право да гласуват за Европейски парламент (ЕП), могат да гласуват за Народно събрание, но само на хартия, припомни Камелия Нейкова. Разликата в двата списъка е около 480 000 души. Това са хора с адресна регистрация, според която попадат в т.нар. “забранителен списък”, каза още председателят на комисията.

Тя потвърди, че след решение на Върховния административен съд, ЦИК ще наложи санкция по случая с билбордите, за които комисията прие, че има нарушение на добрите нрави, както и на формата на агитация.