Депутати се обявиха срещу предложение на министър Ананиев за съдбата на областните болници в Северозапада. С нарочна декларация излезе ПГ на „БСП за България”. Поместваме текста на документа без редакторска намеса:

„В последните години и месеци сме свидетели на пълзящ протест в страната от страна на специалистите по здравни грижи. Днес протестират медицинските сестри от болницата в Троян.

Повод за нашата декларация е изявление на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера. За да реши проблема със специалистите по здравни грижи, които имат две основни искания – увеличаване на заплащането и премахване на търговския статут на болниците, той прави срещи в страната, с които се запознава със състоянието на всеки район на България. Малко учудващо, защото той е министър от доста време. Вчера срещата касаеше Северозападна България –  района Видин, Монтана, Враца и болницата „Св. Анна” в София. На тази среща министърът направи едно предложение за „гениално” решение на проблема със заплащането на медицинските сестри. Той каза, че болниците не могат да изпълнят своите задължения като обем от медицинска помощ и не могат да стигнат лимитите, които са им определени. Ананиев каза, че тези отделения, които не могат да получат достатъчно финансово заплащане и съответно сестрите да си получат заплатите, които искат, да бъдат закрити. Това касае закриване на болнични отделения в областни болници във Видин, Монтана и Враца.  С това си предложение за решение министърът нарушава  най-малко две неща. На първо място това е конституционното право  на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, трябва да получат медицинска помощ в неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни- не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм  на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения. В резултат на това изявление на министъра, от вчера сме бомбардирани от обаждания от разтревожени граждани, предимно от регионите Видин и Враца.

Ние предлагаме да поканим министъра на здравеопазването и той да представи пред нас какво има предвид с това предложение за решение и как то ще обезпечи медицинската помощ на българските граждани от Северозападна България.”

С друга декларация пък излязоха и от Областния съвет на БСП във Враца.

“Във връзка с изявените намерения на Министъра на Здравеопазването – Кирил Ананиев за преструктуриране/закриване на специализирани отделения и клиники в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

В продължение на повече от две години предупреждавахме и управляващите, и обществото, организирахме подписки и дискусии с една единствена цел, че с имитацията на загриженост, откровенни лъжи и  липсата на адекватни мерки изходът за МБАЛ“Христо Ботев“ ще бъде само един – ликвидация на Врачанската болница. Многократно лекари, здравни работници, пациенти, съсловни организации, профсъюзи и граждани алармираха и протестираха за неадекватните мерки, които имитираха загриженост за лечебното заведение. Протестите продължаваха със седмици,продължават и сега, но срещу тях се изправяше целият ресурс на местната и държавна власт, за да бъдат неглижирани и омаловажени. Стигна се до там, протестиращите лекари и здравни работници да бъдат притискани и наказвани, за да не отстояват правата си и да защитават справедливите си искания.                                                                                                                            Връх в управленското безсилие бяха опитите да бъдат потъпкани изконни човешки права с подписването на декларации за НЕразпространение на информация описваща агонията на Врачанската болница.

ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА БСП – ВРАЦА НАСТОЯВА:

  • Незабавно да се прекрати“АВАНТЮРАТА“ с поредната порция по действия за закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца;
  • Министерството на здравеопазването, като мажоритарен собственик на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, да осигури необходимия финансов и кадрови ресурс, както и необходимите консумативи за нормалното и безпроблемно функциониране на лечебното заведение;
  • Свикване на спешна среща между Министерството на здравеопазването, Местната власт, медицински специалисти и граждани от областта. Публична среща, която да се проведе на територията на Враца.
  • Ще предприемем всички правни и политически действия за защита здравните права и интересите на жителите на област Враца;

Не приемаме обвиненията на Министъра на здравеопазването и прехвърлянето на отговорността към здравните работници, които години наред работят в тежки условия, без подкрепата на институциите само и единствено в името на пациентите си и лечебното заведение. Немалка част от тях принудени от обстоятелствата вече напуснаха болницата, а други продължават да обричат семействата си на нищета в името на Хипократовата клетва. А тези, които се разделиха с врачанската болница отново се доказаха като добри специалисти и получиха своята достойна реализация и оценка, но в лечебни заведения управлявани добре в страната и чужбина. Неадекватното управлението на врачанската болница доведе до напускането на редица водещи специалисти, липсата на които е една от основните причини за непълноценното функциониране на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца и пренасочването на пациенти към частните болници, което отново води до допълнително влошаване на финансовите показатели на лечебното заведение днес.

Години наред бездействието и безсилието  на управляващите разрушиха здравната система на местно и национално ниво. Предложеното поредно закриване на отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца обрича цялата област на липса на качествена, навременна и адекватна медицинска помощ. Категорично се противопоставяме на възможността пациенти от закритите отделения във Враца, да се пренасочват за лечение в други областни болници в страната, на стотици километри от родните им места.

Не приемаме съучастието на РЗИ, РЗК и Директора на болницата във Враца в ликвидирането на работещи отделения и клиники във врачанската болница. По повод изразената подкрепа по позицията на министър Ананиев, НАСТОЯВАМЕ:

Да бъдат уволнени представителите на горепосочените институции, участвали в срещата със здравния министър.

МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца има своето място на здравната карта в страната и трябва да остане основен стълб на здравеопазването в област Враца.” се казва в документа, разпространен в медиите.