Община Берковица е против предвиденото в проекта за нов Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК) окрупняване на обособените територии, което изисква в рамките на една област на страната да действа само един ВиК-оператор, заявиха в изявление за БТА от местната администрация.

Община Берковица подкрепя становището на седем ВиК-оператора от Берковица, Петрич, Сандански, Кресна, Троян, Панагюрище и Паничище, които не са съгласни с проекта за нов закон и смятат, че той не трябва да се приема от Народното събрание.

В проектозакона, публикуван в портала за обществени консултации www.strategy.bg, е предвидено в границите на една административна област да има само един ВиК-оператор и закриване на общинските ВиК-дружества. Според община Берковица това ще доведе до отнемане на всякакви правомощия на общините да предоставят ВиК-услуги на своите граждани и до покачване цената на водата в споменатите по-горе общини. Приемането на такъв закон ще е в противоречие с основни принципи в конституцията на България, ще задълбочи проблемите във ВиК-сектора и ще доведе до социална несправедливост и напрежение, заявиха от община Берковица. От там припомниха, че благодарение на съществуването на ВиК-Берковица, цената на водата в общината е три пъти по-ниска в сравнение с тази в останалите части на област Монтана.