Редица правителства на ЕС се противопоставят на общи правила за използването на бързи тестове за Covid-19, се казва във вътрешен документ, видян от агенция Ройтерс.

Това може да нанесе нов удар върху авиокомпаниите, които залагат на бързи тестове, които да помогнат за възстановяване на пътническата и туристическа индустрия.

Авиокомпаниите притискат правителствата да намерят алтернативи на въведените ограничения при пътуване на фона на втора вълна от коронавирус, обхванала Европа, като Lufthansa и Alitalia са начело при използването на бързи антигенни тестове.

Много от правителствата в ЕС обаче не са готови за общи процедури за тестове, които биха помогнали за облекчаване на пътуванията из цяла Европа, се посочва в документа, изготвен от германското правителство, което в момента е ротационно председателство на съюза.

“Голям брой страни членки ясно заявиха, че дискусиите относно общите минимални стандарти и критерии са преждевременни”, се посочва в документа от 12-ти ноември.

Документът ще бъде поставен на масата, когато лидерите на ЕС започнат да обсъждат координацията при борбата с пандемията по време на видеоконференция в четвъртък.

Бързите антигенни тестове са по-малко точни от стандартните PCR тестове, но могат да дадат резултати за няколко минути, за разлика от вторите. Европейските авиокомпании ги използват за пътници преди отпътуване, като позволяват да пътуват само тези, които са с отрицателен резултат. Но тестването до голяма степен се ограничава до вътрешни полети, отчасти поради нежеланието на европейските страни да прилагат общи правила.

Някои правителства търсят повече научни доказателства зад бързите тестове, се казва в германския документ. Мнозина от тях посочват, че тестването е национален проблем, за който не е необходим общ подход, се казва в документа, без да се назовават конкретни държави членки.

Очаква се в сряда Европейската комисия да издаде препоръка за това как да се използват бързи тестове, но правителствата не са длъжни да се вслушат в нея.

Отлага се препоръката на ЕК относно общи правила за карантина и самоизолация в Европейския съюз.

Комисията също така беше планирала да издаде общи препоръки относно карантината и самоизолацията за тези, които влизат в контакт с хора, които имат положителен тест за Covid-19, но сега тя реши да отложи необвързващото предложение поради противоречащи си научни препоръки, посочи пред Ройтерс европейски служител.

Това идва като допълнителен удар за туристическата и пътническа индустрията, тъй като общите карантинни правила биха премахнали друго голямо препятствие пред пътуващите, които сега трябва да спазват различни изисквания, когато преминават дадена национална граница на ЕС.

На видеоконференция в края на октомври лидерите на ЕС се ангажираха да направят повече заедно за тестване и проследяване и да избегнат разделенията, които настъпиха в 27-членния блок в началото на пандемията през пролетта, когато много държави затвориха границите си, допринасяйки за недостиг на лекарства и блокиране на хранителни доставки.

“Подходите на държавите членки по отношение на карантинните задължения във връзка с пътувания се различават значително“, се посочва в немския документ, който ще бъде представен на видеоконференцията на ЕС в четвъртък.

“Това е катастрофа”, заяви втори европейски представител и добави, че дипломатите и експертите показват слабо желание за по-голямо сътрудничество.

Първоначално германският документ беше наречен “доклад за напредъка”, но беше преименуван на “доклад за състоянието на координацията на ЕС” срещу пандемията, тъй като де факто има “слаб напредък”, отбеляза европейски дипломат.

“Докладът предоставя моментна снимка на състоянието по редица теми, свързани с Covid-19. Като се има предвид, че разглежданите въпроси са от национална компетентност, ние ще продължим да работим интензивно с нашите партньори от ЕС и с комисията за европейска координация в бъдеще”, заяви говорител на германското председателство.

По отношение на проследяването, което е от съществено значение за наблюдение на разпространението на болестта, ЕК създаде платформа, която ще позволи на националните приложения за проследяване да работят през европейските граници, така че хората да могат да продължат да бъдат проследявани, когато са в чужбина.

Но в момента само шест национални приложения са се присъединили към общата платформа, се казва в документа, като се добавя обаче, че други 19 се подготвят да бъдат добавени до края на този месец.

Обща цифрова форма за локализиране на пътници все още е в процес на разработка. В момента държавите използват тези формуляри за различни цели, някои от тях само на хартия.

Документът на немското председателство на ЕС също така казва, че целта е до април 2021 г. да има обща система за всички видове транспорт.