Край на COVID сертификатите за преболедуване и отрицателен тест.

Това решиха здравните власти.

Досега документите се изискваха най-вече при пътуване. И още – до дни се очаква да падне и задължителните изолация и карантина за заразени и контактни. С това на практика страната ни ще се освободи от всички въведени COVID ограничения.

Сега задължителната изолация у нас, при доказано заразени пациенти, е 7 дни. А за техните контактни лица карантината продължава 5 дни. В предложените промени се посочва, че дори след отпадането им, здравният министър и главният държавен здравен инспектор ще могат със заповед да налагат изолация и карантина, но само в случай на спешна ситуация – при епидемична вълна от COVID-19 или друго заразно заболяване.

Правим това, което правят всички страни в Европа – приравняваме COVID към останалите респираторни заболявания, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Тук се разчита основно на гражданското чувство на хората, които, при положителен резултат, дори да не го официализират, пазят околните и си остават вкъщи за 3-4 дни, за да не продължава активното разпространение на вируса”, посочи Кунчев.

Вирусолози подкрепиха идеята. Причината – вирусът е преминал през населението в целия свят.

„Имунитетът, който е натрупан от ваксини, от преболедуване, знанията за вируса, лекарствата, които бяха въведени, целият опит, който беше натрупан, ще ни помогне да си поемем дъх и да продължим напред”, посочи проф. Радостина Александрова.

В случай на нов епидемичен взрив здравните власти отново ще могат да въвеждат мерки като изолация и карантина, заяви пулмологът Александър Симидчиев.

„Вече имаме доста надеждна информационна система, евентуално увеличение на случаите веднага ще бъде хванато достатъчно рано”, посочи Симидчиев

От днес страната ни спира да издава и сертификати за преболедуване и отрицателен тест, допълни доц. Ангел Кунчев.

Остават сертификатите за ваксинация.