андемията от корнавирус доведе до невиждана парализа на световната икономика. По цял свят малки, средни и големи бизнеси затвориха врати заради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19. От квартални магазинчета, през местни предприятия до международни индустриални гиганти. Пандемията засегна всички, пише Си Ен Би Си.

Има обаче и един положителен ефект от вирус – спад на престъпността в глобален мащаб.

Американският мегаполис Чикаго, известен като един от градовете с най-високи нива на престъпност в САЩ, отчете 42% спад на арестите, свързани с разпространение на наркотици, в седмиците след приемането на карантинните мерки в сравнение със същия период на миналата година. Според специалистите по наказателно право понижението се дължи до голяма степен на факта, че наркодилърите нямат друг избор, освен да изчакат утихване на икономическия срив и възстановяване на търсенето.

„Информацията, която получавам, е че те не могат да движат стоката си. Не могат да я продават никъде“, коментира Джоузеф Лопес, адвокат, който  представлява търговци на дрога.

Като цяло престъпността в Чикаго е намаляла с 10% от началото на епидемията в САЩ – тенденция, която се наблюдава по цял свят. Дори в регионите с най-високи нива на насилие, извън активните военни зони, се отчитат по-малко грабежи и убийства.

Въпреки това служителите на реда се опасяват от скок на недокладваните случаи на домашно насилие и от бум на престъпността при отмяната на мерките или оставянето им в сила за по-продължителен период.

В американската история рядко е имало спадове на престъпността с двуцифрени проценти. Може би най-известният случаи е този на Ню Йорк през 90-те години на миналия век, когато престъпността в града пада с около 40% в рамките на три години. Това прави наблюдаваните днес резултати още по-впечатляващи, тъй като става въпрос за период от няколко седмици.

Нивата на престъпност са на рекордно ниски нива и в раздираната от неравенство Латинска Америка

„Убийствата са по-малко и гангстерите не тормозят хората толкова много“, казва Едиардо Пердомо, 47-годишен строителен работник от Сан Салвадор. „Мислят, че те се страхуват да не хванат вируса и не излизат по улиците“.

През миналия месец в столицата на Салвадор са били регистрирани средно две убийства на ден, след като преди няколко години бе отчетен ужасяващ рекорд от 600 убийства в рамките на един месец.

Понижението до голяма степен се дължи на по-строгите мерки за сигурност и постигнатото примирие между някои от най-големите банди в страната. Анализатори обаче твърдят, че мерките срещу свободното движение на хората също се отразяват на статистиката.

В Перу нивата на престъпност са паднали с 84% през последния месец. Sобственик на погребално бюро Раул Гонсалес, който е свикнал да вижда по 15 трупа на ден, много от които жертви на убийство, казва, че тази седмица е имало дни, в които е имал периоди от по над 6 часа без клиент.

„Тези дни почти няма убийства и катастрофи“, казва Гонсалес.

В Южна Африка полицията отчита зашеметяващ спад на престъпността през първата седмица на карантина. Полицейският комисар Беки Челе заяви, че изнасилванията в страната са паднали от до 101 в сравнение със 700 през същия период на миналата година. Случаите на физическо насилие са паднали от 2 673 до 456, а убийствата от 326 до 94.

В  Ню Йорк, който е епицентър на епидемията от COVID-19 в САЩ, се наблюдава спад на всички категории престъпления – убийства, изнасилвания, грабежи, влизане с взлом, нападения, кражби на автомобили и тн – с 12% от февруари до март. В Лос Анджелис ключовите статистики за престъпността през 2020 г. вървяха в унисон с тези от предходната година до 15 март, когато е отчетен спад от 30%.

„Престъпниците имат по-малко възможности, от които да се възползват“, казва Джо Джиакалоне, бивш полицейски сержант от Нюйоркският департамент, който сега преподава наказателно право в John Jay College. „Повечето крадци изчакват жертвите им да напуснат домовете си. Това се случва по-рядко днес“, добавя той.

Ролята на полицаите също се трансформира по време на пандемията. Полицейско управление Ню Йорк (NYPD), което е най-голямото в САЩ с повече от 36 000 униформени, съобщи, че над 2000 полицаи в града са дали положителна проба за COVID-19.

На този фон американските власти съветват да се дават предупреждения, вместо да се правят арести, когато става въпрос за дребни престъпления.

„Макар че полицейските управления няма официално да обявят, че са намалили усилията си при борбата с някои престъпления, истината е, че те са направили точно това“, казва Филип Стинсън от Bowling Green State University.

„През следващите няколко седмици полицаите в много отношения ще бъдат в режим на оцеляване“, добавя той.

Въпреки че броят на арестите за разпространение на наркотици е по-нисък от обичайното, продажбите на дрога продължават, като дилърите просто са променили стратегиите си, казва Родни Филипс, бивш член на банда от Чикаго, който сега работи като консултант-посредник при конфликти.

„На някои места тези хора са изправени пред бедност и глад, така че настоящата ситуация не променя това. Сега може да продават повече онлайн, но със сигурност не са се отказали от бизнеса си само заради коронавируса“, добавя отй.

От полицията обаче акцентират върху това, че карантинните мерки може да доведат до ръст на други типове престъпност.

Шефът на полицията в Хюстън Арт Асеведо заяви, че случаите на физическо насилие са нараснали с 10% през последните три седмици, като в повечето от половината от тях става въпрос за домашно насилие. Обажданията на гореща телефонна линия за пострадали от насилие деца в Мисури са намелил наполовина, но според специалисти това не се дължи на по-ниски нива на насилие, а на факта, че няма кои да реализира тези обаждания, тъй като децата не са на училище.

Еди Гарсия, шефъна полицията в Сан Хосе, Калифорния, казва, че се надява низходящата тенденция при всички престъпления да продължи след пандемията, но добавя, че полицейските служители се готвят за най-лошото.

„Колкото по-дълго време сме под карантина, толкова повече си играем с огъня“, казва той.

Източник: сп. “Мениджър”