Иван Иванов от БСП ще стане министър на земеделието в правителството на Кирил Петков. Неговото име е било съобщено на пленума на БСП лично от Корнелия Нинова, предаде Investor.bg.

Иванов беше уволнен от Пламен Орешарски през 2013 г., часове след като беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи. Според информационната система ДАКСИ Иван Иванов, назначен в министерството на вътрешните работи тогава, е бил управител на групировката СИК в Шумен през 1995 г.

Припомняме, че Иванов бе първият, явил се с адвокат в КС – Петър Илиев – Барбадоса, тогава юрист на БСП, а в средата на октомври тази година Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за указа на президента Румен Радев за назначаването му за министър на икономиката в първото служебно правителство тази година.

Припомняме информацията от 2013 г.:

“Премиерът Пламен Орешарски уволни заместник-министъра на вътрешните работи Иван Иванов, съобщиха от правителствената информационна служба. Това става няколко часа, след като подписа заповедта за назначаването му на поста.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е поискал оставката на на зам.-министър Иван Иванов. Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР, заяви пред “Фокус” вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Според информационната система ДАКСИ от 1995 г.  Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен.  Той е син на местния бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка. Той е бил задържан през 2000 г. за рекет и отвличане, писа сайтът capital.bg.

„Затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес”, уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев”.