Районен съд – Монтана одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Монтана и защитата на подсъдимия И. Б. Р., за наказание „Пробация“ за опит да попречи на инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ да извърши проверка и нанесена на инспектора лека телесна повреда. На 13.06.2018г. около 01:30 часа на път Е-79 в близост до разклона за Чипровци, в местността ,,Палековото“ край Монтана главен инспектор от ИАРА Р.Й.В. спрял за проверка лек автомобил “Субару Легаци”, шофиран от И. Б. Р. с пътник П. С.

Водачът направил опит да попречи на инспектора да изпълни служебните си задължения, не изгасил двигателя на автомобила, потеглил рязко по време на проверката, повлякъл по пътното платно проверяващия и му нанесъл леки телесни повреди – охлузвания и драскотини по ръцете и натъртване в тазова област. Малко по-късно инспектори на ИАРА и пристигнали полицаи застигнали катастрофиралия в нива автомобил „Субару“ и задържали И. Б. Р., а П. С. избягал. В багажника на колата били открити лодка и хрилни мрежи.

Пред съда подсъдимият И. Б. Р. – 44-годишен, със средно специално образование, работи, осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание „Пробация“ за нанесената на инспектора лека телесна повреда със следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес с явяване и подписване пред пробационен служител за срок от 6 месеца, два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца. За второто извършено престъпление – опит да попречи на орган на властта да изпълни служебните си задължения, което е престъпление против реда и управлението, съдът наказа И. Б. Р. с още едно наказание „Пробация“ за срок от 6 месеца.

Районен съд определи на подсъдимия едно общо най-тежко наказание „Пробация“ с мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице за срок от 6 месеца с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца. Разноските по делото в размер на 199 лева за експертизи трябва да бъдат внесени от И. Б. Р. по сметка на ОД на МВР – Монтана.