Служители на ДАНС и МВР са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране, малко след 10.00 часа, тази сутрин. От регулатора отказаха да правят изявления. Обясниха, че оказват съдействие на проверяващите като предоставят всички документи и са осигурили пълен достъп до компютърната система на комисията.

От ДАНС не са им казали какво точно проверяват.

Според източници на “По света и у нас” ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

От ДАНС потвърдиха за БНТ, че правят проверка в КЕВР и БЕХ. Според наши източници в БЕХ се проверяват и поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура.

Агенти на ДАНС са влезли и в Българската независима енергийна борса. От там изискват документи за борсовите сделки с електроенергия на свободния пазар през последните близо 9 месеца.

Вече са иззети документи от НЕК, ЕСО и БЕХ.