В Деня на родилната помощ – 21 януари, акушерките и лекарите от МБАЛ „Св. Петка“

организираха тържество по случай празника. По традиция те изиграха хоро пред сградата на болницата. Гостите на тържеството бяха посрещнати от д-р Слави Любенов, завеждащ АГО и Наташа Кирова, старша акушерка. След това висички се отправиха към отделението, където се състоя официалната част.

На събитието присъстваха Огнян Ценков – кмет на Община Видин, Владимир Тошев – народен представител, Албена Георгиева – областен управител на Област Видин и Венци Пасков, заместник-кмет на Общината.

Ценков приветства работещите в АГО лекари и акушерки: “Отново сме заедно тук, за да почетем една прекрасна българска традиция, свързана с раждането на новия живот. Надеждата ми е все повече бъдещи майки да изберат Акушеро-гинекологичното отделение на нашата болница, за да родят тук децата си. Имаме отлични специалисти, на които могат да се доверят безрезервно“ – каза той.

Кметът направи лично дарение в полза на отделението – перална машина, като припомни, че всяка година Общината подпомага със средства колектива, за да може той да работи в комфортна среда, а родилките и бебетата да бъдат обгрижвани все по-добре.

Огнян Ценков връчи на д-р Любенов поздравителен адрес, в който изразява своята признателност и уважение към усилията, полагани ежедневно от екипа на АГО за раждането на нашите деца, към отговорността за тяхното здраве и техния живот.

Началникът на отделението благодари на всички гости, че са уважили празника и за направените от тях дарения. Той връчи на кмета на Община Видин благодарствено писмо от името на изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Петка“ – д-р Цветан Василев.

В него се изказва убеденост, че отличните отношения ще се запазят и в бъдеще и ще се разчита на взаимна помощ при реализиране на лечебната дейност, осъществявана от болничното заведение.

Владимир Тошев и Албена Георгиева също поздравиха колектива на Акушеро-геникологичното отделение с техния празник и направиха дарения.

 Традиционният за Бабинден ритуал „поливане на ръцете“ бе извършен от акушерката Моника Величкова, с участието на младата майка Надежда Ангелова.

Тържеството завърши с водосвет за здраве и кратка програма, подготвена от деца от ДГ „Зорница“.