В днешния ден на родилната помощ от 10:00 часа премиерът акад. Николай Денков ще присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

Семейството е от Враца, но е избрало детето им да се роди в Монтана.

В МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ министър-председателят ще се срещне също с директора д-р Тони Тодоров и със служители на болницата.

Област Монтана е една от най-засегнатите от демографската криза. Правителството разработва план за действие и политики за справяне с проблема както на национално, така и на местно ниво, посочиха още от правителствената пресслужба.

Първото бебе на Монтана се роди в 10:00 часа на 2 януари. Бебето е момиче, наречено е Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. За БТА началникът на отделението по неонатология д-р Антоанета Блажева съобщи, че през миналата година в болницата в Монтана са родени 726 деца, а в сравнение с 2022 година има намаление с 20 деца. Около 60 от родените през 2023 година бебета са с родители, които са извън региона на Монтана. Радващо е, че родените с проблеми деца вече са по-малко в сравнение с преди, заяви д-р Блажева.

Снимка: БНР