29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията.

„Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд лева. са грантове“, съобщи премиерът Борисов по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ „Тракия“.

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията.

По думите на премиера Борисов това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

По темата вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера относно напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Той изтъкна, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса.

Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации.

„Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година“, изтъкна Дончев.

Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса.