Млади здравни специалисти от ромския квартал в Бяла Слатина проведоха кампания за превенция на здравето. За трета година студентите правят безплатни профилактични прегледи на жителите на ромския квартал в родния си град. Над 200 души от общността са минали на преглед за трите издания на кампанията.
 Участници в инициативата бяха бъдещи лекари, медицински сестри, акушери, фармацевти и рентгенови лаборанти.
Всички те имат обща кауза – да променят общността, в която живеят към по-добро и да докажат, че произходът няма абсолютно никакво значение, когато носиш добро сърце и имаш златни ръце, както и бърз ум.
Една от студентките по програмата на Тръст за социална алтернатива за хора от възрастова група 29 – 50 години е Румяна от Бяла Слатина. Тя има 3 деца и се обучава за медицинска сестра, като иска да се реализира в професията и да помага на хората от общността.

Румяна е работила в шивашка фирма, но заплащането там е неудовлетворяващо и едва покрива режийните й разходи.

Румяна търси промяна и тя не закъснява. През есента на 2020 г., подкрепена от здравния медиатор в общността и от своя  съпруг, младата жена решава да поеме по съвсем нов път и днес тя една от шестнайсетте студентки, които фондация „Тръст за социална алтернатива“ подкрепя чрез проекта си „Стипендиантска програма за ромски медицински сестри и акушерки“.

Друг деен участник в инициативата бе майката на две деца Гергана от с. Търнава, която сподели, че тази есен ще се запише да учи за акушерка, за да покаже на дъщерите си, че няма краен срок, нито пределна възраст за сбъдване на мечтите. Гергана споделя, че мечтае да бъде акушерка от малка, но забременява малко след като завършва средното си образование и не успява да продължи с учението. Независимо от обстоятелствата, Гергана не се отказва от мечтата си и тази година решава да се запише във Филиала на МУ-София във Враца, в специалност “Акушерка”.
кампания ромски квартал бяла слатина
Сред най-активните участници  в инициативата бе петокурсникът в специалност “Медицина” в МУ- София Людмил, който сподели, че биологията и химията са негова страст от ученик, а следващата му голяма цел е да стане пластичен хирург или анестезиолог.
Здравният медиатор на община Бяла Слатина г-жа Мирена Бочева споделя, че инициативата се превръща в традиционна за младежите и съвместно постигат отлични резултати по отношение повишаване на здравната култура на ромската общност, както и менторство на младежите от общността. Г-жа Бочева подчерта и значението на доброволчеството за промяна на общността към по-добро.
здравни специалисти роми бяла слатина
Всички студенти от местната ромска общност са стипендианти на Тръст за социална алтернатива. Благодарение на организацията, младите здравни специалисти имат възможност да сформират общност от професионалисти в сферата на здравеопазването, мотивирани и подготвени да допринасят за решаването на здравните проблеми в ромската общност  и с потенциала да се превърнат в значими ролеви модели за младежите от ромски произход.