Младен Цолов е един от успешните предприемачи на България.

Той е роден във Враца.

Завършва с от­личие Математическата гимназия в града, а след това се дипломира като инженер по селскостопански маши­ни във Висшето техническо училище в Русе.

Има магистърски степени по маркетинг в УНСС и агрономство в Аграрен университет Пловдив. Младен Цолов стартира бизнеса си с агро­аптеки, по-късно съз­дава фирмата „Генерал Агрохимикали“ ООД, която е представител и дист­рибутор на най-големите мултинацио­нални компании в бизнеса с ПРЗ.

Бизнесменът е един от сериозните земеделски произ­водители в Северозападния регион.

Той е председател на На­ционална Фондация „Тодор Рачински“.

Фондацията подпомага развитието на научните изследвания в областта на селекцията и семепроизводството на български сортове пшеница.

От няколко години проектът му Ponte Dio е на винената карта на България, а всяко от превъзходните вина разказва историята на марката: „Божият мост“ – мостът между старите светове и вълнуващото настояще”.

Какво могат да очакват от новата реколта грозде почитателите на Ponte Dio?

Тази година гроздето е много хубаво. Знаете тази максима на винарите, че когато лозето страда, виното е страхотно. Тази година имаше много суша и на лозите им беше трудно, но ще се отчетат очаквано с добър и качествен добив от нашите лозя в град Мизия и село Славотин.

Лозята ни в Мизия са разположени в Дунавския тероар, между трите реки Скът, Огоста и Дунав. Те са с хубаво изложение, както и песъклива почва, и това са предпоставки за едно страхотно грозде. Имаме специално обособени малки масиви, които сме отделили за винифициране. Едната част от гроздето винифицираме, а другата предоставяме на други производители на вино, които харесват много нашето грозде. Тази година имаме много повече запитвания от други изби, както и от граждани, които си правят домашно вино. Дори ще се наложи да ограничим предлагането,  тъй като запитванията превишават нашия капацитет на предлагане.

Специално внимание сме отделили на нашите малки масиви, проредили сме гроздовете, за да могат да станат по-хубави и зрели, и да добият повече аромати и киселини. Предварителните изследвания, които направихме в избите са много обнадеждаващи.

Очакваме страхотна реколта от грозде, която да направи страхотно вино.

Ще имаме розе, врачански мискет,  както и една лимитирана серия рубин, който е специфичен сорт за нашия регион и много се хареса на винолюбителите.

Серията рубин ще зрее в дъб, по-висок клас.

Дъбът дава специфични аромати и вкус на виното, които ценителите оценяват по достойнство.

Какви са Вашите съвети като човек, който произвежда висок клас вина към любителите, които си правят вино вкъщи? Какви са основните правила, които трябва да следват?

Основното нещо, което трябва да знаят и да направят – да си купят грозде от региона. Най-добре е да отидат до масив, който е близо до тях и да си закупят местно грозде, от което да си направят качествено местно вино.

Конкретно стъпките, които трябва да извървят за направата на виното –  добре е гроздето да бъде зряло. Знаем, че за да се направи хубаво и качествено вино, трябва хубаво зряло грозде.

Технологията също е от съществено значение. За белите вина технологията е една, а за червените – съвсем различна. По-добре да отлежава гроздето с джибрите, а не да се правят самотоци, защото в домашни условия е по-трудно. Когато виното стои с джибрите, те си образуват един похлупак, който го предпазва от окисление и може дълго време да си отточват от бурето или бидона. Ако имат иноксови съдове или вани, още по-добре.

В повечето случаи гроздето се смила с машина, ръчна или с мотор. След това се поставя в съда. Добре е гроздето да се сулфатира, а точната пропорция ще им бъде казана от професионалистите. Не трябва да се прекалява със сернистата киселина или калия.  Трябва да е умерено сулфатирането, на по-ниската норма, която се дава от технолозите. След като мине бурната ферментация, се запечатва съдът и след един месец могат да започват да дегустират – най-добре е това да се случи малко преди Нова Година.

Знаем ,че хората в нашия край са нетърпеливи да пробват новата реколта – така че може да се случи и по-рано.

Виното е една божествена напитка, която идва от природата. Още от древността се е пило вино. Няма човек, който да е пострадал от виното.

Каква е ситуацията при гроздопроизводителите тази година?

Гроздопроизводството е един сектор с много предизвикателства и проблеми, но тази година държавата отпусна помощ на производителите под формата на субсидии, което е добра новина. От всички подпомогнати сектори  очаквано нашият е с най-нисък интензитет на помощ, но все пак е стъпка напред.

Наричаме я “военна” помощ, защото е свързана с войната в Украйна. Над 400 милиона са отделени за подпомагане на чувствителните сектори, които не могат да бъдат подпомогнати по друг начин заради регламентите на ЕС – като тютюнопроизводители и винопроизводители.

Цената на гроздето тази година е малко по-висока от предишните. Реколтата също е добра и се надяваме с тази помощ от държавата ситуацията в сектора да се стабилизира.