В деня на лозарите и винарите отреждаме специално място на Врачанския мискет и винарска изба Ponte Dio.

Който е опитвал Врачански мискет, със сигурност се е потапял в неговия магически аромат и вкус, а който все още не е пробвал традиционния за Северозападния край сорт е време да се наслади на уникалния му вкус точно тази вечер- на празника на виното.

Освен ароматния букет на Врачанския мискет, в който са вплетени нотки на диви горски теменуги, лимон и кардамон, Ponte Dio произвежда Врачански мискет, Ризлинг, Траминер, Шардоне и Розе.

Вината на Ponte Dio са повлияни силно от превъзходния Дунавски тероар.

Те ще пренесат божествения вкус и древните традиции на региона до дома ви не само на днешния празник, когато всички говорят за вино и любов, а и във вашия делник – създавайки мост между божественото и човешкото.

За магическото кътче при „Божия мост” и дома на Врачанския мискет, разговаряме със собственика на винарска изба Ponte Dio – г-н Младен Цолов.

Младен Цолов е един от успешните предприемачи на България.

Той е роден във Враца.

Завършва с от­личие Математическата гимназия в града, а след това се дипломира като инженер по селскостопански маши­ни във Висшето техническо училище в Русе.

Има магистърски степени по маркетинг в УНСС и агрономство в Аграрен университет Пловдив. Младен Цолов стартира бизнеса си с агро­аптеки, по-късно съз­дава фирмата „Генерал Агрохимикали“ ООД, която е представител и дист­рибутор на най-големите мултинацио­нални компании в бизнеса с ПРЗ.

Бизнесменът е един от сериозните земеделски произ­водители в Северозападния регион.

Той е председател на На­ционална Фондация „Тодор Рачински“.

Фондацията подпомага развитието на научните изследвания в областта на селекцията и семепроизводството на български сортове пшеница.

От няколко години проектът му Ponte Dio е на винената карта на България, а всяко от превъзходните вина разказва историята на марката: „Божият мост“ – мостът между старите светове и вълнуващото настояще.

Г-н Цолов, как ще отбележите днешния празник- Деня на лозаря и винаря?

Днес ще направим ритуално зарязване на лозето, както повелява традицията и ще уважим нашите служители. Честването на празника тази година няма да бъде голямо, защото трябва да се съобразим с ковид мерките.

Казвате, че всяка глътка от Врачански мискет разказва история. Какво Ви вдъхнови да дадете нов живот на това вино?

Виното е една емоция, която ние създаваме с голямо желание и удоволствие.

Традицията идва от моя баща, който е любител на лозята и вината.

Той е агроном и лозаровинар и ми предаде тази любов към гроздето и виното.

Преди повече от 5 години създадохме масив от около 220 дка. в Мизия.

Дунавският тероар е подходящ за бели винени сортове и поради тази причина засадихме лозя със сортовете Врачански мискет, Шардоне, Ризлинг и Траминер.

След като стана лозето, решихме да направим и вино. Избрахме марката Ponte Dio, вдъхновени от природната забележителност “Божият мост”.

С Божията помощ успяхме да създадем и качествени вина от нашия край.

Едно от най- предпочитаните вина на Ponte Dio пък стана нашият Врачански мискет.

Врачанският мискет е един страхотен сорт, който е много популярен.

Имаше един период в миналото, когато масивите бяха изкоренени, защото времето им беше минало и никой не ги подмени. От старите лозови масиви е запазено само едно лозе в село Веслец.

Ние решихме, че трябва да продължим традицията.

Врачани са запазили любовта си към този сорт грозде, който наистина е специфичен и уникален, а Ponte Dio популяризира Врачанския мискет в цялата страна.

Може би точно днешният ден е подходящ да поговорим за това къде е мястото на традиционните местни сортове във винените райони в България?

Пред винопроизводителите на дневен ред стои въпросът с винените райони в България и по-точно налагането и популяризирането на местните, регионални сортове.

Районирането в момента е на две големи области за производство на регионални вина- Тракийска низина и Дунавска равнина.

Така практически много сортове губят идентичност, типичност и различимост.

Производителите се насочиха изцяло в производството на вина със защитено географско указание и напълно загърбиха развитието на малките райони.

Според г-н Коралов, идеолог и издател на списанието “DiVino”, както и на форума на българското вино, където ние редовно участваме, районите трябва да са поне 9.

В тези 9 области трябва да има създадени регионални камари, които да се саморегулират.

Става въпрос за съхраняване на автентичността на местните сортове.

Ние ще се борим да се оформи една регионална камара тук.

Казват, че производителите на вино носят големи и благородни души, а божествената напитка дава усещане за лекота и свобода. Какво е Вашето пожелание към всички любители на виното по случай празника?

Виното наистина извисява и е единствената напитка, цитирана в Библията като символ на радост.

Така че човек се облагородява при контактите си с хората, които отглеждат лозето, произвеждат виното, както разбира се и с тези, които го консумират.

Виното сближава хората.

Надявам се скоро пандемията да приключи, за да можем да се наслаждаваме пълноценно на нашата любима “божествена напитка” в компанията на семейство и приятели.

Пожелавам на всички споделен и щастлив ден на лозаря и винаря.