Ефективна присъда от пет години и половина “лишаване от свобода” постанови днес врачанският окръжен съд за Шората, който прегази и уби д-р Иван Кръстев.

Шората ще трябва да се изтърпи присъдата си при първоначален „общ режим“

Николай Х.  бе признат за виновен в това, че на 13 април 2019 г. във врачанско село, в границите на частен имот, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – управление на МПС, по непредпазливост е причинил смъртта на 57-годишния д-р Иван Кръстев от Враца, настъпила на 20 април 2019 г.

Подсъдимият е нарушил разпоредбите на Закона за движение по пътищата, управлявайки лек автомобил „Фолксваген Джета“, без да е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, както и поради неправилно действие с лоста за превключване на скоростите, включвайки на задна скорост, и е тръгнал назад с рязко подадена газ, без да се е убедил, че пътят зад колата е свободен, със задната част на автомобила и със скорост 23.58 км/ч е блъснал дясното крило на масивна желязна порта, което е ударило пострадалия  д-р Кръстев при затваряне портала на имота. Подсъдимият е извършил деянието в пияно състояние. За извършеното престъпление Окръжен съд – Враца наложи наказание на Шората от пет години и пет месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“.

Съдът приведе в изпълнение и друго наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, наложено на подсъдимия по дело по описа на Районен съд – Враца, което той ще трябва да изтърпи също при първоначален „общ режим“.

Бе наложено и наказание “лишаване от право да управлява МПС” за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени от съда в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.