Транспортна фирма, превозвала нерегламентирано пътници, без да им издава  билети, е била санкционирана от данъчните инспектори в Русе.

Нарушението било установено, след като „таен агент” на Приходната агенция е пътувал по линията Русе-Тетово без да получи билет.

Оказало се, че микробусът нямал дори фискално устройство, а приходите от продажбата постъпвали директно при работодателя.

Много от превозвачите не са платили и декларираните си данъци и могат да останат без лиценз, съобщиха от Приходната агенция.

За нарушението на задълженото лице е издадена заповед за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект” за срок до 1 месец.

Освен това шофьорът нямал необходимата категория, за да управлява микробуса. Това установила последвалата проверка на Автомобилната администрация. Фирмата превозвач обаче има друга гледна точка за нарушението.

Белгин Адемов – управител на транспортната фирма: Защото се повреди титулярният автобус и изпратихме друг по линията, да не чакат хората по спирките. Единичен случай.

Оказва се, че десетки русенски превозвачи не са платили данъчните си декларации и задължителните осигурителни вноски. Затова от приходната агенция обсъждат варианта със собствениците на транспортните фирми да разсрочат и погасят дълговете си, за да не се стигне до прекратяването на дейността им, съобщава БНТ.