Тази година няма да се пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината е ескалацията на напрежението в Израел.

Решението бе взето от Светия синод на 22 април.

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния. Това съобщи  Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

Той обясни, че Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Така свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до град Букурещ. Там те ще получат частица от Благодатния огън.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове

 

Тази година Великден ще е белязан и заради липсата на духовен водач след кончината на патриарх Неофит. Негово Светейшество почина на 13 март след продължително боледуване. Той бе на 78-годишна възраст.

В средата на март месец Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател. Той ще ръководи софийската епархия и ще отговаря за избора на нов патриарх, който трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца.

Именно дядо Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” от 23:30 часа на Велика събота.