Сагата Борован продължава, а решението на Върховния административен съд за прекратяване на кметския мандат на Десислава Тодорова не може да влезе в сила вече една година.

На днешното заседание на Централната избирателна комисия стана ясно, че на 22.06.2022г. Десислава Тодорова е обжалвала решението на Общинската избирателна Комисия – Борован, с което бяха прекратени за втори път правомощията й за кмет на община Борован.

В деня на заседанието на комисията Тодорова е изпратила ново писмо, което трябва да бъде приложено към документацията.

Очаква се на следващото заседание на ЦИК, което ще бъде на 30 юни, да стане ясно дали жалбата на Тодорова ще бъде приета.

Припомняме, че Десислава Тодорова бе уличена в конфликт на интереси, за това че е отдала общинските пасища на Борован на мъж с който живее на семейни начала и имат общо дете, и който самата тя е посочила в декларацията си като свързано лице.

След дългогодишна съдебна сага през юни 2021г. ВАС излезе с решение за прекратяване на правомощията на кмета на Борован.

Година след решението на Върховния административен съд обаче то все още не може да влезе в сила, заради процедурни хватки и Тодорова остава на поста,

за който отдавна би трябвало да са проведени частични избори и Борован да има нов кмет, който не е уличен в конфликт на интереси. 

Според информация на “Зов нюз” жалба срещу второто решение на ОИК-Борован е внесена и в Административен съд – Враца,

който веднъж вече я остави на поста, заради неправилно използвана дума в решението на Общинската избирателна комисия.

От ДПС (които успешно “рестартират държавността” неколкократно и на общинско, а и на национално ниво) също са направили опит да обжалват второто решение на ОИК-Борован, но жалбата им е била отхвърлена, разбра “Зов нюз” от свои източници.

Случаят “Борован” се превърна в сериозен индикатор за неработещото правосъдие и политическото влияние в завладяната територия.

Екипът на “Зов нюз” продължава да следи развитието на поредния епизод от сагата, като предстои Административният съд във Враца да се произнесе по поредното прекратяване на мандата на кмета на Борован.

Интересно е да се припомни, че през 2021г. близкият на Тодорова Евгени Червеняшки фигурира във фирма, която печели търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 стопански години на земеделска земя в землището на с. Малорад с обща площ 803.700 дка. 

Подробности четете ТУК