С  299 163 лв. възстановяват уникалната църква  ” Успение Богородично” в Оряхово.

Тя  е една от най-важните забележителности на град Оряхово. За историята й са запазени сравнително малко документи. Ценен извор е протоколната книга на строителната комисия, която се съхранява в Историческия музей в гр. Оряхово, пише “Карта на времето”.
Строежът на църквата  “Успение на Пресвета Богородица” започва през 1906 г.  За работата отговаря специална комисия с председател свещеник Христо Томов и членове кметът на града Александър Ставрев, протойерей Иван Опров, свещеник Павел Иванов, както и миряни, сред които опълченеца Кръстю Беляков, Марко Петров, Иван Томов, Коста Цачов, Атанас Пантелеев, Петър Драшански, Петко Бенов, Христо Стефанов, Тачо Димитров, Никола Маринов, Иван Куков и Ст. Иванов.
Както разбираме от протокол от 23.04.1911 г., от общинския бюджет са осигурени 3000 лева помощ за църквата, но се оказва, че сумата не е достатъчна. Част от дървения материал е дарен от жител на Оряхово, а останалият е закупен от местни търговци.
Решено е неизползваният при строежа дървен материал да се продаде на търг и получените пари да се използват за църквата. Майсторът строител Иван Околийски умира преди завършването на сградата и се налага да потърсят друг, който да завърши строежа.
За изработване на дървените предмети е сключен договор с резбаря Петър Кявчев от гр. София, но цените му се оказват прекалено високи.
Врачанският митрополит настоява да се развали договора. Предложението му е обсъдено от комисията на 13.04.1911 г. и е нает друг резбар – Ганчо Марангозов също от София.
От Митротолията не одобряват направения солей (издигнато над пода място пред олтара). Според част от членовете на комисията солеят трябва да се промени и един от тях дори рисува на пода с въглен „правилния” солей.
Според други преработването ще бъде много скъпо, а времето за освещаването наближава.
С протокол от 25.05.1911 г. е решено храмът да се открие с този солей, а по-късно да се направи друг.
По предварително решение на комисията църквата  “Успение на Пресвета Богородица” е осветена на 15 август 1911 г., когато е патронният празник на храма Успение Богородично.
Оттогава до днес тя е действаща.
Храмът има сложна архитектура, напомняща руските църкви. Тя е кръстокуполна от типа с две подпори, а вътрешността й има почти квадратна форма. Куполите са три, с полусферична форма, и оптически увеличават височината на сградата. Фасадата на църквата е украсена основно в жълт цвят, но има орнаменти в бяло и червено.
Много интересна е и вътрешната украса.
Дверите на главния иконостас са покрити с дърворезба. Богато украсени са също двата малки иконостаса и владишкият трон.
Има данни, че освен българи, икони са рисували руски и румънски художници, но за съжаление имената им не са запазени.
Много интересни са двата месингови свещника. Те са сравнително малки – имат места за десет свещи – но са изключително хубави. Свещниците са дело на майстор Русев от гр. Русе – същият, който е направил и първата камбана на църквата.
На пръв поглед църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Оряхово е типичен християнски храм от началото на ХХ в., но това, което я прави уникална, е нейната история и важното й значение за живота на оряховчани.