Първата екскурзия до пещерата „Леденицата“, както е наричана в миналото, се организира от новосформираното туристическо дружество „Веслец” на 18 юни 1900 г.

По този начин днешната природна забележителност се открива като туристически обект за първите си посетители – врачанските туристи, разказва Весела Пелова от Държавен архив – Враца,  цитирана от туристическата платформа Open Vratsa.

Не са много туристическите забележителности, за които се помни точната „рождена дата“, като пещерата Леденика, разказват от  сайта kartanavremeto-vratsa.org.

пещера леденика

Първата екскурзия до “Леденика”

Още през 1902 г. врачанските туристи записват с гордост в излетния дневник посещението на първите 47 гости в пещерата. Благодарение на тях тя се превръща в „прочутата пещера Леденика” – гордостта на нашия Балкан”.

До тогава тя е била само една страшна дупка, за която знаели само овчарите и гостилничарите, които вадели от там лед. Като причина за привличането на толкова гости, в отчетите гордо се изтъква, че за това са допринесли самите туристи:

„с фантастичното описание на тази пещера от тези, които бяха я споходили и старанието на настоятелството да кани по възможност повече гости”.

Пещерата „Леденица”, както е известна десетилетия наред, заема достойно място в първата визитка на Враца, редом с Ботев и известните забележителности Вратцата и Хижата. Тази визитка, дело на дружество „Веслец” тогава започва да звучи така:

„Враца – приютила лобното място на великана на българската мисъл – Христо Ботев, криеща в недрата на дивния си балкан прочутата пещера Леденика, украсена с чудните скали на Вратцата и Туристическия дом”.

Трябва да минат десетилетия, за да се добавят нови факти към визитката, та едва тракийските съкровища се оказват достойни да застанат редом във визитката на Враца.

Междувременно „Леденицата”  осъвременява името си на Леденика, но неотменно си остава във визитната картичка на града.

А многофункционалното й приложение се допълва и разширява през годините като символ на студените напитки. От рекламите на студената боза на Първата моторна бозоварна „Леденика”, до бирата с марката „Леденика”, тя щедро предлага прохлада в летния зной дори на тези, на които не им се катери из врачанския балкан.

Снимка: kartanavremeto-vratsa.org