Джо Лин Търнър и кметът на Враца Калин Каменов

Добре дошли във Враца, господин Търнър! Посещавали сте нашия регион и преди, но за първи път сте във Враца. Какво е Вашето първо впечатление от нашия град? 

Вярно е, бил съм във вашия регион и преди, но не и във Враца. Първото ми впечатление е, че виждам голям интерес към Панаира – има много семейства и млади хора наоколо, които са дошли да се насладят на обстановката и да се забавляват.

Също така ми направи впечатление, че има много спортуващи хора – явно е важно за врачани да се поддържат в добра форма, което е чудесно.

Мисля, че подобен сорт събития са много важни за хората и им носят позитивни емоции.

Особено след всички проблеми и трудни времена, през които минахме.. Хората най-накрая могат да излязат свободно навън и да се забавляват. Това е прекрасно чувство.

Живеем в турбулентни времена. Пандемия, война, икономически и геополитически проблеми.. Каква е ролята на музиката и артистите в тези времена? Може ли музиката да бъде лек за проблемите на нашето общество? 

Ролята на артиста е от ключово значение. На истинския артист, не на този, който прави само роматични любовни песни. Истинският артист се интересува от проблемите на околната среда и от геополитическата ситуация в световен мащаб.  Артистът трябва да бъде отражение на обществото, а нашето общество е в опасност.  Смятам,че е важно артистът да не се страхува да излезе пред публиката и да говори открито – без да се притеснява от последствията.
За съжаление, много артисти не го правят. Напротив, те се опитват да ни убедят, че всъщност нищо особено не се случва – а това е опасно.
Музиката може да излекува света, тя винаги е била страхотен лечител. При едно условие – само ако казваш истината. Само ако си честен за това, което се случва.
Точно затова трябва да си искрен и в музиката си – по този начин посланията ти могат да стигнат до хората, да ги вдъхновят и да променят света.
Музиката е средство за тази промяна, тя е страхотен мотиватор и лек,  но хората са тези, които в крайна сметка трябва да действат.

Кои са артистите, от които сте се учили? 

Аз харесвам класиката и класиците. Има и някои нови банди, на които съм почитател, но все пак бих се върнал към Beatles, Rolling Stones, the WHO.  Голямо влияние върху мен имаше и Jimi Hendrix.  Учил съм се от артисти, които влагаха смисъл и истински послания в творчеството си. Те се опитваха да променят света по различни начини.  John Lennon, например – в творчеството на the Beatles са залегнали много политически и екологични теми.  Спомнете си песента “Imagine” – да дадем силата и властта на хората, това е една велика песен. Защото силата наистина е в хората. Този тип послания винаги са ми въздействали силно.
Ако трябва да съм напълно честен, рокендролът  винаги е бил бунтарски стил музика.  В днешно време изглежда, че много от новите банди са подчинени на системата, конформистки настроени. Това определено не е лицето  и същността на рокендрола. Рокендролът винаги е олицетворявал бунтовника, човека извън системата – дали става въпрос за пънк, рок , метъл, важното е да разтърсим системата. Смятам, че от това имаме най-много нужда.
Точно това се опитвам да постигна и с новия си албум. Целта ми е да събудя хората, да ги разтърся с музиката си и с посланията, които новите ми песни носят.

Има ли  ревност, завист и  хора с голямо его във Вашия бизнес? 

Определено ревността и проблемът с голямото его на артистите са доминиращи в шоубизнеса и Холивуд. Мисля, че това е в природата на хората като цяло.
Лично аз се научих много отдавна, че ревността е грешно чувство и че не трябва да ревнуваш никого. При завистта е малко по-различно – там по-скоро би искал да приличаш на другия човек. През годините е имало много артисти, на които съм искал да приличам, да ги срещна, да разговарям с тях и дори да им взема автограф. Възхищавал съм им се, бил съм щастлив за техните успехи – искал съм да приличам на тях, но не съм таял завист или професионална ревност. Не завиждам на хората, които са талантливи, имат изявени способности, работят здраво.
Имам обаче една песен – казва се “Jealous Lover” ( Ревнив Любовник). Тази песен е за любовта. Имам и още една песен, която така и не пуснах – тя се нарича “Jealous People” ( Ревниви/Завиждащи Хора).  Тя е посветена на тези хора, които се държат странно, искат да те видят сломен, наранен. Има разлика между двете дефиниции на думата.
Относно егото (Easing God Out) –  това е когато егото ни загуби баланса, когато извадиш Бога от всяка ситуация и започнеш да губиш контрол. Тогава става опасно. Бог е дал на всеки един от нас еднакви способности и сили. Това, което трябва да направим е да се самодисциплинираме и да работим усилено.
Между другото, забелязал съм, че най-малките хора имат най-голямото его.

 Казвате в свое интервю, че ” гневът и болката са чудесен инструмент. Ако се изпозлват правилно, те могат да спомогнат за развитието ви и  да станете най-добрата версия на себе си.” . Как трансформирахте гнева и болката в смелост и мъдрост?

Всеки  е изпитвал гняв, болка и разочарование в живота си. Ако обаче чувстваш само гняв, болка и разочарование, то ти не си се научил да превръщаш “киселите лимони в лимонада”.

Същият принцип работи и в живота – взимате този гняв и го превръщате в нещо позитивно. Вземете например една спортна звезда – тя или той не успяват в даден ден да играят футбол отлично и започват да се ядосват. На следващия ден си казват: “Ядосан съм на себе си,  но ще канализирам този гняв в работа, защото наистина искам да бъда най-добрата версия на себе си”.

Така че работете с този гняв и го канализирайте в нещо по-добро. Поемате болката в себе си и я посвещавайте всеки ден на нещо ново, полезно и смислено. И  ако следвате тези съвети, ще видите позитивен резултат.  Какво направих аз –  взех своя гняв, разочарование, болка и скръб, и ги трансформирах в ценни уроци. Този процес се случи с помощта на майка ми и баща ми, които бяха страхотни хора. Те ми казваха: “Просто обърни процеса – канализирай негативните емоции и ги накарай да тръгнат право в посоката, която искаш, и никога не се отказвай.”

Кметът г-н Каменов каза преди малко в нашия разговор, че е упорит човек и  понякога дори инатлив. Аз също проявявам инат на моменти, но за правилните неща – превръщам гнева и болката в моя “бензин за колата”.

Мисля, че един от стоиците бе казал, че “гневът ще се обърне срещу теб, когато не боравиш с него по правилния начин”. Гневът наистина може да бъде сериозно оръжие.

Моля да ни разкажете повече за предстоящия Ви албум “Belly of the Beast”

Първо нека обясня за “звяра” (“the beast”). Звярът е метафора за системата, в която живеем.
Това не е нова фраза, много пъти в Библията се споменава този израз. Много други групи  имат песни за това, снимани са и филми по темата.
Идеята е ,че правителствата по света се опитват да отнемат изконни права и свободи на хората, искат да им отнемат всичко. Опитват се да ги превърнат в роботи, изпълняващи заповеди -ще направиш това, ще направиш каквото ти е казано.
Дават ни експериментални лекарства, които може би не са ни нужни и не ги искаме, без да са тествани адекватно.  Всичко това е абсолютно против Бог. И ако и вие сте против Бога – то бих искал да внеса духовен аспект в дискусията. Според мен това е битка за добро срещу злото. Като в Star Wars – Obi Wan Kenobi  срещу Darth Vader.

Има добро и зло.

Виждам много зло наоколо, което се опитва да смачка хората. Албумът ми е точно това – опитва се да се бори със звяра. Аз като артист се опитвам да разтърся хората, да ги събудя от апатията. Старая се да го направя по артистичен начин, с модерна баладична метъл музика, така че хората да слушат. Вие хора, ако чакате твърде дълго, ще бъде твърде късно. Никога няма да промените нищо – затова сега е моментът.
В албума има още една песен, която се казва „Rise Up“ –  с юмрук във въздуха, да се борим за свободата си, защото свободата не е безплатна. Сега всички са толкова спокойни и безгрижни. Докато стоите спокойно на дивана и гледате Netflix, знаете ли какво се случва? Те идват и поемат контрол.
За тези фундаментални въпроси е този албум. Става въпрос и за личната сила на човека. Не мога да кажа обаче, че това е щастлив албум. По-скоро бих го описал като мрачен албум. Изкуството е отражение на времето, в което живеем. Сега не е времето за любовни песни.
Нека се борим за свободата си като човечество. По този начин ще осигурим любов за всички!