В петък, 31.07.202г., директорът на РИОСВ -Враца е разпоредил изготвянето на технически спецификации с цел принудително изпълнение в случай, че “Рецикла” не премахне доброволно 50-те тона незаконно складирани тонер касети от Италия.

Освен това на “Рецикла” ще бъде наложена нова глоба от  20 000 лв.

Това съобщи за “Зов нюз” директорът на Инспекцията –  Николай Йорданов.

Той добави още, че от РИОСВ – Враца са предоставили на фирма “Рецикла” списък на всички лицензирани площадки в България, където фирмата може законно да складира 50-те тона бракувани тонер касети.

Припомняме, че според последната версия на “Рецикла”  се очакваше  незаконно складираните тонер касети на площадка във Враца да бъдат преместени на лицензирана такава в София.

Крайният срок за това беше миналият петък 31.07.2020г., но преместването на италианския отпадък така и не се състоя.

Според данни на “Рецикла” и РИОСВ, още през февруари от фирмата са внесли искане в РИОСВ – София да открият площадка, на която да бъдат преместени 50- те тона тонер касети от Италия, които бяха разкрити в началото на годината на незаконна площадка във Враца.

От февруари до август 2020г. обаче нито от фирмата, нито от Инспекцията съобщават за издаден лиценз за преместването на касетите.

През това време се появяваха различни сценарии, които включваха дори складирането на отпадъка в Гърция…

Междувременно на “Рецикла” бяха съставени два акта, като вторият е в размер на 10 000 лева.

Кралев за тонер касетите: „Ами какво да направя, да си ги сложа по джобовете?“

Според официалната информация 50-те тона бракувани тонер касети са влезли в България през есента на миналата година. Внесени са от Италия по договор с българската фирма „Рецикла“, но по данни на РИОСВ – София дружеството няма издаден регистрационен документ за временно съхранение на отпадъци.

Според представените документи при проверката, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен.

Тоновете незаконно складирани тонер касети може да застрашат здравето на врачани

От РИОСВ смятат, че вероятността за замърсяване на почвата при валежи от касетите е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка.

Съхранението им обаче е нарушение, тъй като фирмата не е лицензирана по изискванията на закона за управление на отпадъците.

Екипът ни направи неколкократни опити да се свърже с консултанта на “Рецикла” Стоян Кралев, но отговор на обажданията ни нямаше.

Оказа се, че Кралев и собственикът Трингов не отговарят на обажданията и на собственика на площадката, който също има наложена глоба от 4 000 лв. и се притеснява от нови санкции.