Незаконна площадка, на която са складирани тонове бракувани тонер касети – внос от Италия, както и малка машина за раздробяване. 

Така стартира “прозрачния” си бизнес във Враца фирмата “Рецикла” ЕООД с генерален пълномощник Калин Трингов, син на собственика Иван Иванов. За родствената връзка между двамата господа се разбира от консултанта на проекта Стоян Кралев. 

Кои са “Рецикла” ЕООД ?

Фирмата е със 100 лв. капитал и е регистрирана на 27 октомври 2016г. с адрес София,  р-н Витоша, ж.к. “Бъкстон”, бл. 21, вх. Ж, ет. 5, ап. 114

На този адрес обаче има регистрирани още 38 фирми, което на практика прави невъзможна кореспонденцията между институциите и фирмата. 

Дейността на Рецикла ЕООД е “търговска и брокерска дейност с отпадъци; съхранение и третиране на отпадъци, както и всяка друга дейност, незабранена със закон (за тези, изискващи лиценз или разрешително – след изваждането му)”

Консултантът Кралев и упълномощеният Трингов са съдружници в друга фирма- “Промаш трейд”, с дейност – производство на хидро и топлоизолации, както и производство и търговия с минерални деривати. 

Трингов е партньор и управител в “Просервиз -НТ”  ООД  , с която от 2007 до 2014г. участва в обществени поръчки на Министерство на Околната среда и водите и ДП РАО на стойност 3 854 280,60 лв.

Кой е собственикът на терена, позволил съществуването на незаконната площадка и незаконния цех?

Илиян Ангелов, собственик на складовата база

Наемодателят Илиян Ангелов, който може да бъде глобен със 7 000 лв. за незаконната площадка за съхранение на отпадъци, притежава къща за гости в Краводер, занимава се с почистване на земеделска земя и отдава под наем складови помещения, наследени от своя баща. 

Ангелов не се притеснява от глобата, тъй като ако бъде наложена такава, от “Рецикла”са обещали да я платят.

Неопасен отпадък ли са бракуваните касети и безвредно ли е тяхното раздробяване?

Според консултанта на “Рецикла”тонер касетите са суровина и не са опасен отпадък. Според собственика на склада Ангелов, това всъщност са опаковки от тонер касети. 

Ангелов обаче показа и чисто нови касети, които предстои да бъдат раздробени на вече монтирания малък шредер. 

Екип на “Зов нюз” се консултира със специалиста Здравко Цеков, чиято работа е свързана и с тонер касети, както и с инженер химика Георги Караиванов от РИОСВ.

И двамата бяха категорични, че при раздробяването на касетите прахът от тонера би могъл сериозно да навреди на здравето на хората. 

Според Караиванов химикалите, които се съдържат в този прах, са канцерогенни.

Според Цеков и пластмасата може да бъде опасна, защото никой не знае дали касетите не са китайско производство например, съответно какво е тяхното качество и състав…

Това означава, че бракуваните касети не могат да бъдат наричани суровина или неопасен отпадък. 

Защото при тяхното раздробяване и преработка може да има сериозна опасност за здравето на врачани. 

Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца

Логично е тези основателни предположения да бъдат доказани чрез проби и анализи от компетентните органи, но

РИОСВ – Враца за пореден път не е наясно какво точно се случва.

Потърсихме директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Христо Христов. Оказа се, че Инспекцията “спи” зимен сън и не знае нищо за този случай. 

Инвестиционно намерение за дейността си “Рецикла” не е подавала в Община Враца.

Калин Каменов, кмет на Враца

До този момент няма постъпило инвестиционно намерение от фирма “Рецикла”, каза за “Зов нюз” кметът Калин Каменов. 

“За последните четири години ние проведохме срещи с над 30 инвеститори в различни области. 

Това е първият случай, в който инвеститор решава да започне дейност, било то и предварителна, с доставката на консумативи и суровина, без това да бъде съгласувано с Общината и с Регионалната инспекция по околната среда и водите. 

Много сложно би бил съгласуван такъв проект при положение, че не се спазват правилата, по които би се изградила една бъдеща инвестиция, свързана с раздробяването и предаването на вторични суровини или вторичното оползотворяване на тези суровини, които ще се извлекат от тонер касетите, каза още Каменов. Кметът гарантира:

“Хората трябва да бъдат спокойни, че няма да бъде допуснато градът да се превърне в поредното място, в което ще се складират боклуци от различни държави.”

Защо Рецикла ЕООД не е подала инвестиционно намерение? 

Стоян  Кралев, консултант

Оправданието на консултанта Кралев звучи повече от невероятно:

“Имаме изготвено инвестиционно предложение, но искахме първо да сглобим машината, да доставим суровината и тогава да покажем на хората от инспекцията и общината какво имаме намерение да правим”. 

Според Кралев предложението предстои да бъде представено. 

Трингов обаче има няколко фирми, като бизнесът му в една от тях е бил свързан с преработка на пиролизно масло. 

 Със сигурност и той, и консултантът му са напълно наясно, че ако са искали да работят законно и безопасно, е трябвало да подадат инвестиционното си намерение преди да складират тонове бракувани касети във Враца и да сглобяват машина за тяхното раздробяване. 

И докато Ковачки може би води борба за монопол над вносния боклук, или темата цели да заглуши водната криза в Перник, министерството на Нено Димов и неговият директор на дирекция “Управление на отпадъците и опазване на почвите” Славея Стоянова, изглежда напълно изпускат контрола над отпадъците…

Мини шредера, с който ще бъдат раздробявани касетите.

 

Автор: Мария Димитрова