Д-р Георги Чачевски е стоматолог, работи в  Дентална клиника “Д-р Ботев” 

Защо не трябва да подценяваме натрупването на зъбен камък!?

То не е съпроводено с болка и не мислим, че ще ни навреди. Всъщност зъбният камък е тихият подмолен причинител на сериозни проблеми, и когато ги усетим вече е доста късно.

Казано накратко, зъбният камък води до:

-Възпаление в устата

-Раздразнение на венците (гингивит)

-Оголване на корените на зъбите и риск от кариес

-Разклащане или разместване на зъбите

-Загуба на кост

-Невъзможност да ни бъдат поставени мостове, протези или импланти

Ето как ни вреди зъбният камък:

Зъбният камък действа като постоянен източник на възпаление в устата и раздразнение на венците (гингивит).

Възпалените венци стават чувствителни и започват да кървят при миене. След време се отдръпват от зъбите и оголват корените им.

Между тях се отварят големи пространства, които са особено видими при предните зъби и ни загрозяват при всяка усмивка. Вследствие на натрупания зъбен камък възпалението продължава към зъбозадържащия апарат (периодонциум).

Зъбите се разклащат или разместват.

Това се дължи на невъзможността им да понасят нормалното дъвкателно налягане. В последния етап на възпалението костта се засяга и започва да се разгражда под влиянието на микроорганизмите в зъбния камък.

Това прави зъбите още по-нестабилни, чувствителни и болезнени. Вследствие на вредата от зъбния камък тези зъби не могат да се използват като носещи при изработката на мостове или протези, тъй като са прекалено отслабени и могат да изпаднат.

Всички знаем колко е важно да могат да се закрепят мостови и протезни конструкции на пациентите с голям брой липсващи зъби.

При тях състоянието на костта е от голямо значение за успешното поставяне на импланти и даже изработване на протези.

Колко често трябва да почистваме зъбния камък?

– Зъбният камък трябва да се премахва поне два пъти годишно. Ако спазваме правилна и достатъчна орална хигиена в този интервал от време ( шест месеца) няма да оставим да се натрупа достатъчно плака, която да се превърне в зъбен камък.

Какво представлява зъбният камък и защо се появява?

Минути след почистването на зъбите, върху повърхността им се образува специален слой (пеликула). Той се състои от компоненти на слюнката, тъканните клетки, хранителни съставки и бактерии. С течение на времето в него  се заселват микроорганизми.

Там те се размножават и хранят, като по този начин променят неговата структура и задържат хранителни остатъци. Така се образува зъбната плака. Развитието на бактериите в нея не може да се елиминира изцяло с нормалните мерки за хигиена.

Така постепенно зъбната плака се превръща в така наречения зъбен камък. Той е здраво прикрепен към зъбите, не може да се отстрани с четка и е среда за размножаване на бактерии.

Почистването на зъбния камък и грижата за оралната хигиена не е нещо, към което трябва да гледаме с очакване за незабавен ефект като пломба или корона, а една инвестиция в бъдещето, която не само ще гарантира облекчението ни сега, но и повече възможности и по-благоприятно лечение с по-добри резултати в бъдещето.

За консултация и лечение се свържете с лекарите от Дентална клиника “Д-р Ботев”  ТУК

Дентална клиника д-р Ботев предлага на своите пациенти квалифицирана стоматологична помощ, индивидуално и внимателно отношение, широк спектър от манипулации, безболезнени манипулации, използване на висококачествени материали, абонаментно обслужване – семейно и корпоративно, консултации и помощ при необходимост.

За корпоративни клиенти клиниката предлага: пълен обем стоматологично лечение – според нуждите на всеки пациент; фиксиран обем стоматологично лечение – пакет стоматологични лечения, договорен за всички служители на компанията.