Днес ще се проведе Експертният съвет под егидата на РИОСВ, който трябва да вземе решение за изграждането на Инсинератор в Монтана. Предвидено е той да изгаря всякакъв вид медицински отпадъци.

Експертният съвет ще се състои от 12 души, сред които експерти от РИОСВ, РЗИ, представители на Общината и др.

По време на Експертния съвет хората от Монтана ще изразят своята позиция “против” с протест.

Припомняме, че инвестиционното намерение за изграждане на Инсинератор само на километър и половина от центъра на Монтана събуди гражданското общество и напомни на общинските съветници от града, че те са представители именно на гражданите.

С 24 гласа “ЗА” и един “Въздържал” се общинските съветници от Монтана подкрепиха гражданите, които не желаят в града да се изгарят опасни медицински отпадъци.

Това е прецедент през шестмандатното управление на кмета Златко Живков.

На  сесията на местните сенатори внесоха и гласуваха декларация, с която  категорично заявяват, че застават зад искането на хората от града, като настояват инвестиционното намерение за изграждането на инсинератора да не се одобрява от РИОСВ.

Общинските съветници призоваха регионалната Екоинспекция да се съобразява с мнението на гражданите и местната власт в тяхно лице. 

Те са категорични, че никой няма право да налага на обществото решения, които изискват широко и открито обществено обсъждане”

Повече от скандално е това, че имотът, харесан от “Огоста 2017”, се намира в самия град и само на около 400 метра от първите къщи на бул. “Христо Ботев”(край ж.п. линията) и на 700 м. от Трето и Четвърто училище, детските градини до него и до ‘Обувната’.

А самата фирма признава, че ще се отделят вредни за здравето химични вещества при работата на инсинератора.

Припомняме, че това е трети опит в населени места в Северозапада да бъдат изгаряни или обезвреждани медицински отпадъци. Първите два бяха от други фирми, които искаха, чрез различни инсталации, да извършват тази дейност на територията на Враца и Мездра, но обществеността и местните власти не позволиха това.

Гражданите в Монтана са само на крачка от успеха да не позволят изграждането на инсталация, която ще ги трови.

Инсинератор от “миналия век” ще гори медицински отпадъци в Монтана?