Михаил Митев

“Това мирно шествие, което ще протече по пешеходните зони на 06.08 от 18:30 ч. пред паметника на Христо Ботев е политически неангажирано.

Защото свободата на словото е част е основната цел, за която се борим с екипа на Слово 111 и Подстрекаст.

Млади сме, и имаме възможността да наблюдаваме процеси у нас и в Европа, за да разберем кое конкретно може да бъде подобрено.

Ако продължаваме да бъдем безразлични към медийната ни среда, ще се радваме, че един ден сме били 111.”, това коментира за “Зов нюз” колегата Михаил Митев, който е студент във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Климент Охридски”.

Миналата седмица отново се случи нещо притеснително относно свободата на словото в България. Критичен репортаж на частната регионална телевизия “ТВ Враца” за посещението на премиера Бойко Борисов в града беше свален от канала на медията в Youtube. (https://www.dnevnik.bg/politika/2020/07/29/4096994_dva_mediini_dni_na_borisov_poveche_simpatizanti/)

Заради това на 06.08. (четвъртък), от 18:30, във Враца, пред паметника на Христо Ботев , организираме мирно шествие на пешеходните алеи под надслов “111 търси 112”. То е в защита на свободата на словото, което вече пословично наричаме “111” заради мястото му в едноименната класация на “Репортери без граници”.

Свободата на словото е необходима за всяко добре работещо общество по няколко причини:

Медиите са четвъртата власт, според една концепция още от преди 200г. И са основен източник за формиране на обществено мнение.

За да има реална демокрация, трябва да има активно гражданско общество и да се обсъждат различни теми – това няма как да се случи без силна и свободна медийна трибуна.

Мирното шествие цели обединение на обществото в защита на правото му на свобода на словото. Нека покажем на репортерите, че не са сами. Тази гражданска демонстрация се разграничава от протестите, искащи оставка на правителството.

Ние сме тук, за да подкрепим изначалното си човешко право. Да изразяваме позицията си свободно. Подобни събития ще направим във всеки един град, където явно се потъпква свободната и обективна журналистика.

Събитието можете да намерите ТУК.